Desať rokov expolicajt znásilňoval a vraždil. Dostal doživotie

Bývalý kalifornský policajt Joseph James DeAngelo, známy ako "zabijak zo zlatého štátu", povedal v piatok na súde obetiam a pozostalým, že "je mu to naozaj ľúto". Potom ho už odsúdili na doživotné väzenie za desať rokov trvajúcu sériu znásilnení, únosov a vrážd, ktoré páchal na veľkom území Kalifornie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

21.08.2020 21:21
Golden State Killer, Joseph James DeAngelo Foto: ,
Bývalý kalifornský policajt Joseph James DeAngelo sa na súde ospravedlnil rodinám obetí. Po dohode o vine a treste dostal doživotie.
debata (12)

Sudca najvyššieho súdu okresu Sacramento Michael Bowman vyhlásil, že DeAngelo zomrie vo väzení po tom, čo sa priznal k obvineniam súvisiacim s 13 vraždami a 13 znásilneniami z rokov 1975 až 1986.

DeAngelo (74) sa verejne priznal k desiatkam ďalších sexuálnych zločinov, ktorých premlčacia lehota už vypršala.

Vzhľadom na jeho dohodu o vine a treste unikol trestu smrti.

Prokurátori označili jeho vyčíňanie za „jednoducho závratné“ – týkalo sa 87 obetí na 53 rôznych miestach činu celkovo v 11 kalifornských okresoch.

V roku 2018 ho nakoniec identifikovali a zatkli. Vyšetrovatelia vymysleli novú metódu vystopovania DNA, ktorá zahŕňa zostavenie rodokmeňa z verejne dostupných genealogických webových stránok a z neho sa potom zúži zoznam podozrivých.

Takmer 40 rokov starú DNA z viacerých miest zločinov spojili so vzdialeným príbuzným a nakoniec s odhodenou papierovou vreckovkou, ktorú potajomky vzali z odpadkového koša DeAngela na predmestí Sacramenta.

Táto technika odvtedy pomohla vyriešiť 93 vrážd a znásilnení po celých USA.

Expolicajt sa už koncom júna na súde v kalifornskom Sacramente priznal k viacerým vraždám, desiatkam prípadov znásilnenia a únosov.

Zabijak zo zlatého štátu (Golden State Killer) vtedy potvrdil, že je neslávne známym zabijakom a zločincom, ktorý v 70. a 80. rokoch minulého storočia vyčíňal v americkom štáte Kalifornia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vražda