Korupcia, oligarchovia. Majú neduhy na Ukrajine zelenú od Zelenského?

Sľuby zneli úžasne, ale pohľad na skutočnosť im nezodpovedá. EÚ a USA síce vytrvalo podporujú Kyjev proti separatistom v Donbase, ale na Západe zároveň nezatvárajú oči pred neduhmi, ktoré trápia Ukrajincov. Nové sa objavujú aj počas vládnutia Volodymyra Zelenského, ktorý pritom pred minuloročnými prezidentskými voľbami nasľuboval, že povedie štát oveľa lepšie ako jeho predchodcovia.

22.08.2020 08:19
Ukrajina, korupcia Foto:
Kriminalisti v Kyjeve ukazujú na stole obrovský počet zabalených amerických bankoviek, ktoré zhabali v rámci jednej protikorupčnej akcie. Snímka je z júna tohto roku. Úplatok mal poslúžiť na zastavenie trestného stíhania istého vplyvného podnikateľa. Bol to významný úlovok. Úroveň protikorupčného ťaženia na Ukrajine však naďalej vyvoláva pochybnosti.
debata (42)

Na hlavu Zelenského sa znáša kritika, že nedokázal obmedziť veľký vplyv oligarchov. Podobne čelí výčitkám, že funkcie museli opustiť viacerí nádejní reformátori.

Pochybný boháč

Medzi oligarchami má najnovšie opletačky Ihor Kolomojsky. Boháč, ktorý vlastní televíziu, ktorá pred voľbami vysielala seriál Sluha národa, v ktorom Zelenskyj ako obľúbený herec mal hlavnú úlohu, čo mu veľmi pomohlo u voličov. Ministerstvo spravodlivosti USA tento mesiac podalo žalobu na americký súd, ktorou sa domáha, aby Kolomojskému zhabali jednu nehnuteľnosť v Spojených štátoch v hodnote niekoľko desať miliónov dolárov.

Tento oligarcha v minulosti vytuneloval súkromnú banku, ktorej bol spolumajiteľ. Vklady zneužil na poskytovanie nesplatných úverov. Vo vlastnom záujme. Veľa finančných zdrojov previedol na Cyprus, pričom časť použil v USA, takže tamojšie ministerstvo spravodlivosti to vyhodnotilo ako pranie špinavých peňazí. Mimochodom, Kolomojsky si bezstarostne žije v Kyjeve, kam sa vrátil zo zahraničia po výhre Zelenského vo voľbách…

Boj proti korupcii sa stráca v hmle

Zelenskyj vyvoláva rozpaky svojou personálnou politikou, k čomu treba pripočítať zjavný nezáujem nových ľudí vo funkciách posúvať Ukrajinu k lepšiemu. Čoskoro uplynie polrok odvtedy, čo prezident vymenil vládu. Ekonóm Anders Aslund z uznávanej americkej mimovládky Atlantická rada netají sklamanie z posledných mesiacov.

„Videli sme, že Zelenského noví ľudia odstránili všetko, čo sa predtým urobilo. Zdá sa mi, že sa to deje s cieľom obnoviť korupciu, pričom oligarchovia ovplyvňujú tento vývoj,“ povedal pre server Euronews.

Pochybnosti súvisia nielen s novým zložením vlády. Vo funkcii napríklad proti svojej vôli skončil generálny prokurátor Ruslan Rjabopaška, ktorého na Západe považovali za šikovného bojovníka proti korupcii.

Zlá vec sa udiala aj vo finančnom sektore. Minulý mesiac sa rozhodol odstúpiť z čela národnej banky Jakiv Smolij. „Čelím systematickému politickému tlaku, čo mi neumožňuje, aby som efektívne riadil banku ako jej guvernér,“ objasnil svoju rezignáciu.

Atlantická rada urobila anketu medzi viacerými odborníkmi o dianí na Ukrajine. Vyslovili obavu o stav právneho štátu, o skutočné odhodlanie skoncovať s korupciou, zmienili sa o hrozbách, ktorým čelia občianski aktivisti. „Ak si Ukrajina chce zabezpečiť západnú politickú a darcovskú podporu, musí dokázať pevnú oddanosť boju proti korupcii a garantovať ochranu občianskych aktivistov,“ reagoval Carl Gershman, riaditeľ Národného nadačného fondu (je to významná organizácia, ktorá peniaze získava od Kongresu USA).

Takmer ako s Kuciakom

Toto leto Ukrajinou otriasol podpaľačský útok na dom protikorupčného aktivistu Vitalija Šabunina. Mal šťastie, že nedopadol tragicky ako na Slovensku zastrelený investigatívny novinár Ján Kuciak so snúbenicou Martinou Kušnírovou. V čase útoku nebol s manželkou a deťmi doma. Z horiaceho domu našťastie stihli utiecť jeho rodičia. „Bol to pokus o vraždu,“ zdôraznila rešpektovaná mimovládka Protikorupčné akčné centrum, kde Šabunin pôsobí.

Anglojazyčné noviny Kyiv Post, ktoré vychádzajú na Ukrajine, po útoku vyšli s palcovým titulkom na prvej strane: Beztrestnosť pokračuje. Zjavne narážke na to, že neznámy oligarcha, čo si objednal podpálenie domu, je schopný zájsť do extrému, lebo má istotu, že ho spravodlivosť na súde nedobehne.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj