Lietadlo s ruským opozičným politikom Navaľným pristálo v Berlíne

Zdravotnícke lietadlo s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorého vo štvrtok z dôvodu možnej otravy hospitalizovali v ruskom meste Omsk, pristálo v sobotu v Berlíne. Informovala o tom agentúra AFP.

22.08.2020 10:00 , aktualizované: 18:14
Lietadlo, letisko, Navaľnyj Foto: ,
Nemecké lietadlo, ktoré priviezlo kritika Kremľa Alexeja Navaľného.
debata (295)

Lietadlo prenajaté nemeckou mimovládnou organizáciou Cinema for Peace pristálo na letisku Berlín-Tegel o 08.47 h miestneho času, uviedla AFP s odvolaním sa na internetovú službu Flightradar24.

Letecký prevoz Navaľného z Omska do renomovanej nemocnice Charité v nemeckej metropole povolili lekári v Omsku až po tom, keď sa jeho stav stabilizoval.

Predtým totiž prevoz do Nemecka odmietali, tvrdiac, že jeho zdravotný stav takýto transport neumožňuje. V priebehu piatka však k chorému pustili nemeckých lekárov, ktorí ho vyšetrili a skonštatovali, že jeho prevoz je možný.

Navaľného manželka Julija sa so žiadosťou o povolenie transportu obrátila na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do tamojšej nemocnice.

Podľa svojej hovorkyne bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola pridaná do šálky ranného čaju. Podľa lekárov následne upadol do kómy a musel byť napojený na pľúcnu ventiláciu. Jeho stav označili za vážny.

Lekári v Omsku však uviedli, že v pacientovom tele nijaké stopy po otrave nenašli. Zdravotné ťažkosti podľa nich mohla vyvolať porucha metabolizmu, v dôsledku ktorej mu prudko poklesla hladina cukru v krvi.

Na oblečení a prstoch Navaľného sa však podľa nich našli stopy bližšie nešpecifikovaných priemyselných chemikálií.

Nemecký prezident verí v skoré vyšetrenie príčiny zdravotného stavu Navaľného

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dúfa v skoré vyšetrenie príčiny kritického zdravotného stavu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého v sobotu ráno previezli z Omsku do berlínskej nemocnice Charité s podozrením na otravu. Informovala o tom agentúra DPA.

Dôležité je „zodpovedať otázku príčiny dramatického zhoršenia jeho zdravotného stavu“, povedal Steinmeier v sobotu počas návštevy Rakúska v Salzburgu. „Verím, že všetci tí, ktorí vedia k vyriešeniu tejto otázky prispieť, tak skutočne aj urobia,“ dodal.

Steinmeier je spokojný s tým, že Navaľnyj je „v nemocnici, kde sa oňho starajú lekári, ktorí majú dôveru jeho rodiny“. Nemecký prezident kritikovi Kremľa Navaľnému zaželal rýchle a úplné zotavenie, „aby sa znova mohol vrátiť do práce“.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj