Pre násilie voči Slovákovi preložili šéfa belgickej letiskovej polície

Šéfa belgickej federálnej letiskovej polície Dannyho Elsta dočasne preložili na administratívne oddelenie. Stalo sa tak po tom, ako viaceré belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzuje neprimerané použitie sily voči občanovi Slovenska Jozefovi Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi.

22.08.2020 19:04
debata (31)

Elst zostane na inom oddelení dovtedy, kým sa neskončí vyšetrovanie, informovala v sobotu agentúra Belga.

Vo štvrtok zo svojej funkcie odstúpil generálny riaditeľ federálnej polície a v poradí druhý najvyšší policajný úradník André Desenfants. Uviedol, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobným rozhodnutím, hoci sa v tejto záležitosti necíti vinným, lebo nemal dostatok informácií o detailoch incidentu zo Charleroi.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko