V Minsku protestujú proti Lukašenkovi desaťtisíce ľudí

Desaťtisíce demonštrantov v Bielorusku protestujúcich proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vyšlo v nedeľu opäť do ulíc. Informovala o tom agentúra AFP.

23.08.2020 18:05 , aktualizované: 20:30
Bielorusko demonštrácia protest Foto: ,
Bieloruskí demonštranti počas protestného zhromaždenia pred budovou parlamentu na Námestí nezávislosti v Minsku.
debata (808)

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na Námestí nezávislosti v hlavnom meste Minsk, mávali bieloruskými vlajkami a žiadali Lukašenkovu rezignáciu, pričom kričali „sloboda“ a „nezabudneme, neodpustíme“. „Máme len dve požiadavky: férové voľby a koniec násilia,“ povedal pre AFP jeden z protestujúcich.

Podľa miestnych médií sa na nedeľňajších protestoch zúčastňuje viac než 100-tisíc ľudí.

Bezpečnostné zložky zablokovali mnohé stanice metra. Lokálne médiá zverejnili na sociálnych sieťach videá, na ktorých vidieť, ako sa k Námestiu nezávislosti blížia poriadkové sily so štítmi a vodnými delami. Šéf bieloruskej polície Ivan Kubrakov ľudí varoval, aby sa od uvedeného námestia držali ďalej. Tamojšie ministerstvo vnútra podľa agentúry DPA vyhlásilo: „Konanie hromadných podujatí je nelegálne, v prípade účasti bude z toho vyvodená zodpovednosť.“

Ministerstvo obrany zase protestujúcim pohrozilo, že ak by malo dôjsť k nepokojom, na protestoch nebude zasahovať polícia, ale armáda. Ministerstvo taktiež avizovalo, že národné pamätníky z druhej svetovej vojny a sochy bude pred protestujúcimi chrániť armáda, napísala agentúra Reuters.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská výstrahy zo strany štátnych zložiek označila za „obvyklé zastrašovanie ľudí“. „Bielorusi sa však už neboja a sú pripravení brániť svoje práva. Prezidentovi už nikto neverí,“ povedala v rozhovore pre agentúru BNS.

Video zachytilo Lukašenka s puškou a v nepriestrel­nej veste

Video zachytávajúce ozbrojeného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s puškou Kalašnikov a v nepriestrelnej veste, ako vystupuje z vrtuľníka pri Paláci nezávislosti v hlavnom meste Minsk, bolo zverejnené v nedeľu, keď v Bielorusku už 15. deň po sebe pokračujú protivládne protesty. Informovala o tom agentúra AP.

Protesty proti Lukašenkovej už 26-ročnej vláde podnietilo jeho sporné znovuzvolenie v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktoré sa považujú za zmanipulované.

Vrtuľník s Lukašenkom pristál pred Palácom nezávislosti, v okolí ktorého sa na Námestí nezávislosti zhromaždili tisíce protestujúcich. Zmienené video bolo podľa informácií médií zverejnené v chatovacej aplikácii Telegram na kanáli blízkom Lukašenkovmu tlačovému oddeleniu.

Ulice vedúce k Palácu nezávislosti strážia bezpečnostné zložky s obrnenými vojenskými vozidlami. Odstúpenie „posledného európskeho diktátora“ žiada v Minsku viac než 100-tisíc protestujúcich.

Agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní informovala, že neďaleko bieloruskej ambasády v Moskve bolo zadržaných 11 ľudí, ktorí sa zúčastnili na proteste ako prejav solidarity s Minskom. Zadržaných podľa nemenovaného zdroja odviedli na policajnú stanicu v centre Moskvy.

808 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #bielorusko #Alexandr Lukašenko