Rusko vidí malé šance na dosiahnutie dohody s USA o kontrole jadrových zbraní

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že vidí len malú šancu na dosiahnutie dohody o kontrole jadrových zbraní so Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra DPA.

23.08.2020 19:04
debata (39)

„Nevidíme, že sa šance (na dosiahnutie dohody) zvýšia,“ povedal pre agentúru Interfax námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Dodal, že šance na predĺženie platnosti dohody New START/SNV-III z roku 2010 skôr klesajú.

„Nezdá sa nám, že by americká strana chcela odstúpiť zo svojej pozície, že do budúcich rokovaní musí byť bezpodmienečne zahrnutá aj Čína,“ povedal Rjabkov s tým, že USA od Ruska naďalej chcú neakceptovateľné požiadavky. „Nedôjde k žiadnym unilaterálnym krokom,“ doplnil.

Čína tlak zo strany USA, aby sa zapojila do rozhovorov s Ruskom o jadrovom arzenáli týchto troch krajín, už viackrát ignorovala.

Rusko a Spojené štáty uzavreli v utorok vo Viedni tretie kolo rozhovorov o kontrole jadrových zbraní. Doteraz však nič nenasvedčuje tomu, že by v rokovaniach došlo k výraznému pokroku, poznamenala DPA.

Na základe dohody START/SNV-III z roku 2010, ktorej platnosť vyprší približne o šesť mesiacov, majú obe krajiny obmedziť počet svojich strategických jadrových zbraní na 1550.

Spojené štáty chcú, aby akákoľvek nová dohoda zahŕňala všetky typy jadrových hlavíc, transparentnejšie opatrenia a lepšiu výmenu informácii.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane