Výsledky testov ruských a nemeckých lekárov si odporujú, či bol Navaľnyj otrávený

Lekári berlínskej nemocnice Charité vychádzajú z toho, že predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj bol otrávený. Vyplýva to z klinických testov, oznámila v pondelok v Berlíne klinika Charité s tým, že pacientov stav je vážny, ale nie je v akútnom ohrození života. Informovala o tom agentúra DPA.

24.08.2020 06:49 , aktualizované: 22:24
Charité / Alexej Navaľnyj / Foto:
Berlínska nemocnica Charité kam letecky transportovali Alexeja Navaľného.
debata (759)

Charité v pondelňajšom vyhlásení podľa agentúry AP uviedla, že v Navaľného organizme sa našli „inhibítory cholinesterázy“ s tým, že zatiaľ nie je známe, o akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide.

Navaľnyj je stále v umelom spánku, avšak nehrozí mu akútne nebezpečenstvo, uviedli lekári. To, ako choroba Navaľného ovplyvní, sa nateraz nevie, avšak nie je možné vylúčiť, že sa u neho neskôr prejavia príznaky najmä v oblasti nervového systému, dodala podľa AFP Charité.

Ruskí lekári naopak nezistili v tele Alexeja Navaľného prítomnosť toxickej látky zo skupiny inhibítorov cholinesterázy. Napísala to agentúra AFP s odvolaním sa na hlavného toxikológa nemocnice v sibírskom Omsku, kde Navaľného minulý týždeň hospitalizovali s príznakmi údajnej otravy.

Toto vyjadrenie je tak v rozpore s novými zisteniami nemeckých lekárov. „Keď bol Navaľnyj prijatý do nemocnice, podstúpil testy v širokom rozsahu na omamné, syntetické, psychotické látky a liečivá vrátane inhibítorov cholinesterázy,“ povedal pre ruské tlačové agentúry toxikológ Alexandr Sabajev s tým, že „výsledky boli negatívne“.

Lekár dodal, že ruská strana je pripravená nemeckým kolegom poskytnúť biologické vzorky odobraté Navaľnému, aby ich mohli preskúmať, napísala agentúra TASS.

Pod nemeckou štátnou ochranou

Prominentný kritik Kremľa Navaľnyj, ktorého vo štvrtok z dôvodu možnej otravy hospitalizovali v ruskom meste Omsk, a v noci na sobotu lietadlom previezli do nemeckej metropoly Berlín, je pod nemeckou štátnou ochranou, ktorú počas liečby v Berlíne zabezpečuje polícia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Spolkový kriminálny úrad (BKA).

„Štát hneď od začiatku zabezpečil policajnú ochranu Alexeja Navaľného,“ uviedol hovorca vlády. Nemecký kriminálny úrad je zodpovedný za ochranu vládnych funkcionárov, ako aj zahraničných hostí počas štátnych návštev.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Podľa svojej hovorkyne bol pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola pridaná do šálky ranného čaju.

Prevoz Navaľného do Nemecka navrhla vo štvrtok kancelárka Angela Merkelová. Po tom, čo ruskí lekári jeho prevoz pre kritický stav odmietali, letecký transport nakoniec povolili v piatok večer s tým, že jeho stav sa stabilizoval.

Navaľnyj nie je prvou prominentnou osobnosťou z Ruska či iných východoeuróskych krajín, ktorá sa v berlínskej nemocnice Charité liečila. Pred dvoma rokmi letecky previezli do Berlína s vážnymi príznakmi otravy zakladateľa ruského internetového portálu Mediazona a neoficiálneho hovorcu punkového projektu Pussy Riot Piotra Verzilova.

V roku 2014 sa tam pre chronické problémy pohybového ústrojenstva a chrbta liečila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. V Nemecku – hoci nie priamo v Charité – sa od roku 2001 liečil na špecializovanej kardiologickej klinike aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

Merkelová a Maas vyzvali Rusko na vyšetrenie údajnej otravy Navaľného

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v spoločnom vyhlásení so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom v pondelok vyzvali Rusko, aby dôkladne a s plnou transparentnosťou vyšetrilo prípad pravdepodobnej otravy jedného z hlavných predstaviteľov ruskej opozície Alexeja Navaľného a vyvodili zodpovednosť voči tým, ktorí ju zavinili. Informovala o tom agentúra DPA.

„Vzhľadom na významnú rolu pána Navaľného pre politickú opozíciu v Rusku naliehavo vyzývame tamojších predstaviteľov, aby tento čin dôkladne vyšetrili a aby tak urobili s úplnou transparentnosťou,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Zodpovedné osoby musia byť identifikované a musia za svoje činy zodpovedať,“ dodali nemeckí predstavitelia.

„Veríme, že pán Navaľnyj sa úplne uzdraví. Naše priania adresujeme aj jeho rodine, ktorá prechádza ťažkou skúškou,“ napísali Merkelová a Maas.

759 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín #Alexej Navaľnyj