Litva a Bielorusko sa navzájom obvinili z narušenia štátnych hraníc

Litva a Bielorusko sa v pondelok navzájom obvinili z narušenia štátnych hraníc po tom, čo litovskí demonštranti v prejave solidarity s bieloruskými protestujúcimi vypustili v nedeľu do vzduchu balóny a tie údajne smerovali do Bieloruska. Litva zas tvrdí, že bieloruský vojenský vrtuľník prekročil jej hranice len pár minút predtým, ako sa medzi mestom Vilnius a hranicou štátu chytili za ruky tisíce aktivistov a vytvorili tak ľudskú reťaz.

24.08.2020 13:50 , aktualizované: 16:53
debata (53)

„Bieloruského veľvyslanca sme si predvolali na ministerstvo zahraničných vecí a odovzdali sme mu sťažnosť z dôvodu narušenia hranice štátu,“ oznámilo ministerstvo.

Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že zabránilo „pokusu o narušenie“ vzdušného priestoru svojej krajiny „sondou tvorenou ôsmimi balónmi s protivládnymi symbolmi“. Ministerstvo dodalo, že „vďaka rozhodnej reakcii posádok vrtuľníkov Mi-24 bol let balónov prerušený bez použitia zbraní“.

Vytvorením ľudskej reťaze si jej účastníci pripomenuli pokojnú politickú demonštráciu známu ako Baltská reťaz, ktorá sa konala 23. augusta 1989 v troch pobaltských krajinách a zapojili sa do nej dva milióny ľudí.

Rusko podľa USA zrejme neplánuje vojenskú intervenciu v Bielorusku

Námestník amerického ministra zahraničných vecí Stephen Biegun v pondelok uviedol, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko plánovalo vojenskú intervenciu v Bielorusku. Minsk zároveň vyzval, aby prepustil všetkých politických väzňov, informovala agentúra Reuters.

„Samozrejme by to bolo nanajvýš neželané (ak by Rusko vojensky intervenovalo v Bielorusku), ale nemáme o tom žiadne indikácie okrem verejných vyjadrení, ktoré sme počuli,“ povedal Biegun v litovskom hlavnom meste Vilnius po stretnutí s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou.

Biegunova návšteva Litvy susediacej s Bieloruskom, nasvedčuje tomu, že USA zohrávajú významnejšiu rolu v snahe vyriešiť konflikt v Bielorusku, kde po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, vypukli masové protesty proti znovuzvoleniu Alexandra Lukašenka, poznamenala Reuters.

Biegun tento týždeň odcestuje aj na návštevu Ruska a Ukrajiny a vo štvrtok sa vo Viedni stretne so zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

53 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Litva