Do Iránu pricestoval šéf jadrovej agentúry OSN

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval v pondelok na návštevu Iránu. Podľa agentúry AP chce žiadať iránske úrady o prístup na miesta, kde sa údajne nachádza nedeklarovaný jadrový materiál.

24.08.2020 21:41
debata (4)

Rokovania s iránskymi predstaviteľmi má Grossi naplánované na utorok a stredu. Hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí v nedeľu povedal, že OSN aktuálne žiada prístup do dvoch lokalít. Jedna je v blízkosti hlavného mesta Teherán a ďalšia neďaleko mesta Isfahán vo vnútrozemí krajiny.

Spojené štáty 20. augusta oficiálne spustili proces aktivovania sporného mechanizmu, zameraného na znovuzavedenie sankcií OSN proti Iránu. Irán podľa USA porušil jadrovú dohodu z roku 2015, od ktorej Spojené štáty jednostranne odstúpili v roku 2018.

Ďalšie účastnícke krajiny dohody – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko – najnovšie kroky USA odsúdili. Spojené štáty podľa nich nemôžu od dohody odstúpiť a potom na obnovenie sankcií využiť rezolúciu OSN, ktorá dohodu odobrila.

Irán vlani začal porušovať niektoré ustanovenia dohody v reakcií na opätovné uvalenie amerických sankcií.

Grossiho návšteva je podľa Teheránu príležitosťou na zlepšenie spolupráce medzi MAAE a Iránom a nemá nič spoločné s úsilím USA o obnovenie medzinárodných sankcií.

Dohoda JCPOA z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu