Prokuratúra v New Yorku sa snaží vynútiť si svedectvo Trumpovho syna

Generálna prokurátorka v americkom štáte New York žiada, aby Eric Trump, syn amerického prezidenta, svedčil v súvislosti s vyšetrovaním firmy svojho otca Trump Organization. Informovali o tom v pondelok agentúra DPA a stanica CNN na svojej webovej stránke.

25.08.2020 08:25
eric trump syn Foto: ,
Eric Trump, syn prezidenta Donalda Trumpa, počas vystúpenia v policajnom združení mesta Milwaukee. 18.8.2020
debata

Vyšetrovanie má podľa CNN odhaliť, či Trump Organization „nenáležite zveličila hodnotu aktív Donalda Trumpa na účtovných uzávierkach s cieľom zabezpečiť si pôžičky a získať hospodárske a daňové výhody“.

Eric Trump podľa generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej sa po predvolaní odmietol dostaviť, aby poskytol svedectvo, a to napriek tomu, že je v niektorých transakciách dôležitou osobou.

Generálna prokurátúra vyšetruje prezidenta Donalda Trumpa a jeho firmu od roku 2019, keď Trumpov bývalý právnik Michael Cohen vypovedal pred americkým Kongresom. Prezident v ročných účtovných uzávierkach podľa Cohena hodnotu aktív zveličoval. Hodnotu ďalších aktív však znižoval s cieľom znížiť dane z nehnuteľnosti.

Právny zástupca Erica Trumpa podľa vyjadrení generálnej prokuratúry poslal prokuratúre list, v ktorom žiada o uplatnenie práv, ktoré „pre každého vyplývajú z ústavy“, aby nemusel svedčiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #Eric Trump #Donald Trump