Bieloruský najvyšší súd odmietol všetky sťažnosti opozície na voľby

Bieloruský najvyšší súd v utorok odmietol všetky žiadosti opozičných kandidátov, aby neuznal výsledky prezidentských volieb z 9. augusta, a to ako Svjatlany Cichanovskej, tak ďalších kandidátov Andreja Dmitrijeva a Hanny Kanapackej. Oznámili to miestne médiá a tlačové agentúry.

25.08.2020 17:03 , aktualizované: 23:11
debata (27)

„Pretože ústredná volebná komisia rozhodnutie o neplatnosti volieb neprijala, sťažnosť Cichanovskej o neplatnosti volieb nepodlieha rozhodovaniu súdu, lebo podobné požiadavky nepatria do kompetencie súdu,“ uviedol najvyšší súd v odôvodnení podľa serveru Tut.by. Podobne sudcovia nevyhoveli ani sťažnostiam ostatných kandidátov.

Prezidentské voľby vyhral 9. augusta podľa úradov šiestykrát Alexander Lukašenko, vládnuci už od roku 1994. Opozícia a Európska únia odmietli výsledky uznať. V krajine sa konajú najväčšie protesty od pádu komunizmu proti sfalšovaniu volieb a demonštranti žiadajú Lukašenkovo odstúpenie.

Rusko varovalo EÚ a USA pred uvalením sankcií na Bielorusko

Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo Spojené štáty a Európsku úniu pred uvalením sankcií na Bielorusko a pred zasahovaním do jeho vnútorných záležitostí. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

„Počas rozhovorov o súčasnej situácii v Bielorusku ruská strana povedala, že by nemalo dôjsť k žiadnemu pokusu o nátlak na Minsk, a to ani cestou sankcií ani politicky,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.

Vyhlásenie bolo zverejnené po stretnutí šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a námestníka amerického ministra zahraničných vecí Stephena Bieguna, ktorý pricestoval na návštevu Ruska.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko