Maďarský šéf diplomacie čelí kritike za dovolenku na jachte oligarchu

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v utorok prvýkrát zareagoval na kritiku a fotografie zverejnené v médiách v súvislosti s jeho minulotýždňovou plavbou v Chorvátsku na luxusnej jachte podnikateľa Lászlóa Szíjja.

25.08.2020 21:51
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
debata (2)

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Vlággazdaság (HVG) Szijjártó povedal, že dovolenka jeho rodiny nie je verejnou záležitosťou, a preto sa k nej nebude vyjadrovať. Vyhlásil to na utorkovom na slávnostnom odovzdaní nového úseku cesty medzi Debrecínom a Hajdúsámsonom.

Minister neodpovedal ani na otázku HVG, či platil prenájom jachty Lady Mrd, ktorej cena dosahuje šesť miliárd forintov (17,1 milióna eur), a ak áno, tak z akých prostriedkov.

Szijjártó k správam o svojej dovolenke v médiách povedal, že „atakovali jeho cit pre spravodlivosť“. Zdôraznil, že ku všetkým záležitostiam týkajúcim sa svojej práce poskytne novinárom všetky informácie, avšak zároveň vyzval médiá k tomu, aby si ctili jeho súkromie.

Podľa HVG na jachte oligarchu Szíjja, ktorého stavebná firma získala mnoho štátnych a samosprávnych zákaziek, a ktorý je podľa rebríčka Forbes štvrtým najbohatším Maďarom, bol minister s rodinou a s priateľmi.

Týždenník pripomenul, že kým sa šéf diplomacie plavil na Jadranskom mori, na Facebooku zverejnil svoju fotografiu v obleku s telefónom v ruke pri stole s poznámkou, že usilovne rieši záležitosti okolo Bieloruska.

Predseda opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány ku kauze na Facebooku napísal, že táto plavba na jachte vôbec nie je súkromnou záležitosťou.

„Nemôžeš dovolenkovať s vplyvným podnikateľom, pretože tí vždy chcú niečo od štátu,“ podčiarkol Gyurcsány. Jeho strana vyzvala vládu premiéra Viktora Orbána, aby zverejnila, koľkých členov kabinetu viezlo k moru v uplynulých dňoch luxusné súkromné lietadlo zaregistrované v Rakúsku, ktoré použil už aj Orbán a ktoré sa práve minulý týždeň objavilo na ostrove Brač, kde dovolenkoval aj Szijjártó.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jachta #oligarchovia #Péter Szijjártó #Maďrasko