Kim Čong-un žiada pripravenosť na koronavírus a tajfún

Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un v utorok počas zasadnutia politbyra vládnucej strany upozornil na reakcie krajiny v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 a tajfúnom, ktorý má KĽDR zasiahnuť vo štvrtok. Informovala o tom agentúra AP.

26.08.2020 06:47 , aktualizované: 07:06
kórea kľdr kim čong un Foto: ,
Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un (v strede) počas zasadnutia politbyra vládnucej strany. 25.8.2020
debata (24)

Kim hovoril o nešpecifikovaných „chybách“ a „nedostatkoch“ vo vládnej kampani proti koronavírusu a žiadal, aby boli okamžite napravené.

Takisto žiadal dôslednú prípravu s cieľom minimalizovať škody spojené s tajfúnom Bavi, ktorý má krajinu zasiahnuť niekoľko týždňov po tom, ako prívalové dažde vyvolali záplavy a poškodili úrodu i domy.

Hospodárstvu krajiny uškodili i americké sankcie zavedené v súvislosti so severokórejským jadrovým programom a uzavretie hraníc krajiny z dôvodu pandémie koronavírusu.

Tajfún Bavi má severozápadné pobrežie Kórejského polostrova zasiahnuť vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Podľa predpovedí to má byť jeden z najsilnejších tajfúnov, ktoré polostrov tento rok zasiahli.

Kim Čong-un na minulotýždňovom stretnutí vládnucej strany povedal, že stav hospodárstva krajiny sa nezlepšuje tak, ako dúfal. Severokórejský vodca po takmer piatich rokoch zvolal zjazd vládnucej Kórejskej strany práce, ktorý sa má uskutočniť v januári 2021. Na tomto zjazde by mal byť predstavený nový päťročný plán rozvoja krajiny, ktorej ekonomiku vážne postihli medzinárodné sankcie i súčasná koronakríza.

Objavili sa nové špekulácie o zdravotných problémoch Kima

Nové špekulácie o zlom zdravotnom stave, či dokonca smrti severokórejského diktátora Kim Čong-una sa v posledných dňoch objavili v niektorých britských bulvárnych denníkoch a ďalších svetových médiách. Denník Daily Mail citoval juhokórejského experta Čang Song-mina, podľa ktorého je Kim už od apríla v kóme a všetky záznamy o jeho vystúpeniach na verejnosti od tej doby boli sfalšované.

Čang Song-min, ktorý pôsobil ako poradca juhokórejského exprezidenta Kim Te-džung, sa domnieva, že vedenie krajiny od Kima teraz postupne preberá jeho mladšia sestra Kim Jo-Čong. Juhokórejská rozviedka minulý týždeň uviedla, že Kimova sestra získala väčšie právomoci a je teraz „de facto druhou najvyššie postavenou predstaviteľkou krajiny“. Kim Jo-Čong má vraj teraz na starosti okrem iného vzťahy KĽDR so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou.

Podľa Čanga je takýto krok v histórii KĽDR bezprecedentný a môže znamenať len dve veci: buď je diktátor ťažko chorý, alebo došlo v krajine k prevratu. „Ja sa domnievam, že je Kim v kóme, ale jeho život ešte neskončil,“ napísal Čang na facebooku. „Ešte nebola vytvorená nástupnícka štruktúra, takže do popredia sa dostala Kim Jo-Čong, pretože mocenské vákuum nemôže byť udržiavané veľmi dlho,“ dodal Čang, podľa ktorého sú videonahrávky a fotografie s Kimom z poslednej doby falošné.

Rad pozorovateľov, ktorí sa dlhodobo zaoberajú situáciou v KĽDR, ale Čangove komentáre považujú za absurdné. Juhokórejský server Sinmunko uviedol, že Čang hovoril o vážnych zdravotných problémoch Kima už v prvej polovici tohto roka a teraz sa snaží potvrdiť pravdivosť svojich predchádzajúcich výrokov. Ďalší experti na Severnú Kóreu pripomenuli, že aj rôzne špekulácie pochádzajúce od juhokórejských tajných služieb sa v minulosti ukázali byť mylné.

Expert na KĽDR: Ak je Kim ešte nažive, slabne

Podobný názor ako Čang Song-min naopak vyjadril Roy Calley, ktorého britský bulvárny denník Daily Express označuje za experta na KĽDR a ktorý túto krajinu opakovane navštívil. „Ak je stále ešte nažive, slabne. Myslím si, že v blízkej budúcnosti môžeme očakávať zmenu vedenia KĽDR,“ vyhlásil podľa Daily Expressu Calley.

Keby bol severokórejský vodca v poriadku, potom by podľa neho bolo spomínané odovzdanie časti právomocí nemysliteľné. „Kim Čong-un sa nikdy netešil dobrému zdraviu a ja si neviem predstaviť, že by prirodzene dovolil, aby sa niečo také stalo,“ citoval Calleyho denník Daily Express.

Kim Čong-un, ktorému je okolo 36 rokov, sa tento rok na verejnosti objavil len niekoľkokrát. V apríli sa rozšírili správy, že podstúpil neúspešnú operáciu srdca, po ktorej zostal v kritickom stave.

Podstatne častejšie je naopak v poslednej dobe vidieť jeho sestra Kim Jo-Čong, ktorá napríklad v júni vydala rozkaz, aby bol vyhodený do povetria styčný úrad oboch kórejských štátov. Kim Jo-Čong tiež pohrozila Južnej Kórei bližšie nešpecifikovanou vojenskou akciou, neskôr KĽDR túto vyhrážku odvolala.

Podľa niektorých analytikov sa ale diktátor Kim prevedením časti zodpovednosti na svoju sestru a niekoľko ďalších blízkych poradcov snaží len zabrániť tomu, aby na neho bola zvaľovaná vina v prípade politických nezdarov.

Ďalší politológovia podľa denníka Daily Mail usúdili, že Kim a jeho sestra hrajú „dobrého a zlého policajta“, čo chcú využiť pri rokovaní so zahraničnými mocnosťami po kolapse jadrových rozhovorov Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #tajfún #Kim Čong-un #koronavírus