Turecko nebude podľa Erdogana v Stredozemnom mori ustupovať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu upozornil, že Turecko nespraví "žiadne ústupky" v oblasti východného Stredozemného mora. Zároveň vyzval Grécko, aby sa vyhlo ďalšej eskalácii napätia. Píše o tom agentúra AFP.

26.08.2020 19:20
Turecko / Stredomorie / Oruc Reis / Foto:
Turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis (uprostred) obklopené tureckými námornými loďami západne od Antalye v Stredozmenom mori
debata (13)

Turecko a Grécko sa sporia o ložiská zemného plynu a ropy v oblasti. Grécko začalo v stredu južne od ostrova Kréta spoločne s Francúzskom, Talianskom a Cyprom vojenské cvičenie. Trvať by malo tri dni.

Turecko zase do tejto časti Egejského mora vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu plynových a ropných ložísk. Prieskum by mal trvať do 27. augusta.

„V Stredozemnom, Egejskom a Čiernom mori dostane Turecko to, čo mu právom patrí,“ povedal Erdogan pri príležitosti výročia bitky pri Mantzikerte z roku 1071, v ktorej seldžucké kmene zvíťazili nad Byzantskou ríšou.

Erdogan uviedol, že Turecko nemá záujem o územia iných krajín, ani o narušenie ich suverenity či záujmov. „Nespravíme však nijaké ústupky v tom, čo nám právom patrí,“ varoval.

„Chceme, aby si každý uvedomil, že Turecko už nie je krajinou, ktorej trpezlivosť, odhodlanie, prostriedky a odvahu môže niekto skúšať. Ak povieme, že niečo urobíme, tak to urobíme, nech to stojí, čo to stojí,“ dodal.

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.

V utorok navštívil Atény a Ankaru nemecký minister Heiko Maas s cieľom pokúsiť sa o obnovu rozhovorov medzi oboma stranami. Pri tejto príležitosti upozornil, že situácia dosiahla „kritický bod“. Zároveň však dodal, že Grécko i Ankara sú podľa neho pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Stredozemné more #Recep Tayyip Erdogan