Kauza Chovanec: Belgickí poslanci vypočuli ministrov vnútra a spravodlivosti

Poslanci belgického federálneho parlamentu si v stredu predvolali ministra vnútra Pietera De Crema a ministra spravodlivosti Koena Geensa, aby odpovedali na otázky týkajúce sa situácie na letisku v Charleroi vo februári 2018 pred smrťou slovenského občana Jozefa Chovanca. Uviedla to televízna stanica RTBF.

26.08.2020 22:12
debata (96)

Poslanci zo všetkých politických strán ostro odsúdili neprimerané správanie členov letiskovej polície, vrátane nacistického pozdravu jednej z jej príslušníčok, voči občanovi SR, ktorý sa v cele predbežného zadržania dopustil sebapoškodzujúceho konania.

Poslanci konštatovali, že k podobným incidentom už nikdy nesmie dôjsť a oboch ministrov sa pýtali, či vedeli o tejto kauze, videli zábery zachytávajúce násilné správanie policajtov, prečo vyšetrovanie prípadu trvá tak dlho a či polícia aj teraz používa podobné „imobilizačné“ metódy.

De Crem, ktorý je ministrom vnútra od decembra 2018, parlament informoval, že jeho predchodca vo funkcii Jan Jambon vedel o tomto prípade už v júli 2018. Pri prevzatí ministerskej funkcie a novej pracovnej agendy o celom prípade a videu informovaný nebol.

Odsúdil postup pri pacifikovaní slovenského občana a zopakoval, že po podrobnom informovaní sa o tejto kauze môže potvrdiť, že po vyvedení z lietadla bol Chovanec podrobený lekárskej prehliadke, pričom privolaný lekár súhlasil s jeho umiestnením do cely predbežného zadržania.

Podľa De Crema bol Chovanec „veľmi rozrušený“, čo vysvetľuje aj jeho agresívne správanie, neposlúchanie príkazov a následne udieranie hlavou do steny. Policajti sa pokúsili o jeho resuscitáciu keď zistili, že utrpel infarkt a následne ho previezli do najbližšej nemocnice v meste Charleroi, kde upadol do kómy a po troch dňoch zomrel.

De Crem ďalej povedal, že o smrť občana SR sa od začiatku kauzy zaujíma okrem prokuratúry aj veľvyslanectvo SR v Belgicku. K prvému kontaktu medzi zástupcami ambasády a ministerstvom zahraničných vecí došlo niekedy pred 4. júlom 2018, keď bol o tomto stretnutí informovaný vtedajší minister vnútra Jan Jambon. Minister sa s veľvyslancom SR stretol 2. marca 2018, štyri dni po úmrtí J. Chovanca v nemocnici.

Minister spravodlivosti Koen Geens poslancom povedal, že vyšetrovací spis týkajúci sa Jozefa Chovanca má 1600 strán, no z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nemôže poskytnúť detaily. Zdôraznil však, že správanie policajtov v cele považuje za „neprimerané a neprijateľné“.

Podľa Geensa na príkaz vyšetrovacieho sudcu špecializovaný policajný vyšetrovací orgán (Výbor P) doteraz uskutočnil 60 výsluchov. V januári tohto roku vyšetrujúci sudca oboznámil prokuratúru so všetkými zisteniami, aby bolo možné vzniesť obžalobu. Následne však rodina Jozefa Chovanca ako občianska strana sporu požiadala o niekoľko ďalších úkonov — vypočuť nejakého lekára, členov lekárskej komory a tiež príslušných policajtov.

Nechala si vypracovať vlastnú expertízu a v júni si vyšetrovatelia vyžiadali stanovisko právneho experta, ktorý ju mal posúdiť. Geens uviedol, že občianske strany sporu doteraz sedemkrát požiadali o prístup k informáciám z vyšetrovaciemu spisu, pričom Slováci o túto možnosť požiadali trikrát: v marci 2018, v roku 2019 a v roku 2020. O každom nahliadnutí do spisu bolo Slovensko informované prostredníctvom rezortu belgickej diplomacie.

Pokiaľ ide o najnovší vývoj vo vyšetrovaní smrti Jozefa Chovanca minister Geens na pôde parlamentu uviedol, že v utorok (25.8.) padlo rozhodnutie o rekonštrukcii zásahu na letisku v Charleroi z 23. februára 2018 a do vyšetrovacieho spisu pribudne aj stanovisko psychiatra.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Belgicko