Vojenská junta prepustila zosadeného prezidenta Mali

Vojenská junta, ktorá sa dostala k moci v Mali, oznámila, že prepustila prezidenta krajiny Ibrahima Boubacara Keitu, ktorého zatkla počas prevratu 18. augusta. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

27.08.2020 20:18
Mali / Afrika / Junta / Prevrat / Foto:
debata (1)

Junta, ktorá sama seba nazýva Národný výbor pre obnovu demokracie a štátu (Comité national pour le redressement de la démocratie et la restauration de l'État – CNRDRE), podľa svojho oznámenia na Facebooku „verejnosť a medzinárodnú mienku informuje, že bývalý prezident Keita je prepustený a v súčasnosti sa nachádza vo svojej rezidencii“.

Keitovo prepustenie bolo jednou z kľúčových požiadaviek Združenia krajín západnej Afriky (ECOWAS), Európskej únie i ďalších medzinárodných organizácii.

Junta podľa ECOWAS-u už začiatkom týždňa súhlasila s prepustením zadržiavaného malijského prezidenta. Zároveň vyjadrila požiadavku, aby v krajine tri roky vládol vojenský orgán.

EÚ v stredu pozastavila výcvik vojenských a policajných zložiek v Mali v dôsledku prevratu, počas ktorého miestni vojaci prinútili prezidenta podať demisiu.

V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, ktorých účastníci žiadali odstúpenie 75-ročného prezidenta. Opozícia Keitu obviňuje zo zastrašovania a kupovania hlasov počas aprílových parlamentných volieb, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Na archívnej snímke z 12. augusta 2018 malijský... Foto: SITA/AP, Annie Risemberg
t Ibrahim Boubacar Keita / Mali / Na archívnej snímke z 12. augusta 2018 malijský exprezident Ibrahim Boubacar Keita
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #prevrat #vojenská junta #Ibrahim Boubacar Keita