Na súostroví Špicbergy zabil medveď človeka

Medveď biely usmrtil v piatok muža na nórskom súostroví Špicbergy v Arktíde. Podľa miestnych úradov ide o šiesty smrteľný útok za posledných 50 rokov, informovala agentúra AFP.

28.08.2020 13:54
debata (10)

Incident sa odohral nadránom v kempingovej oblasti neďaleko hlavného mesta Longyearbyen, vzdialeného 1300 kilometrov od severného pólu. Nemenovaný muž utrpel vážne zranenia, ktorým krátko po útoku podľahol.

Ľudia prítomní na mieste činu strieľali na medveďa, ktorého neskôr našli mŕtveho na parkovisku miestneho letiska. Na súostroví Špicbergy je človek povinný pri pohybe mimo mesta nosiť strelnú zbraň.

Súostrovie je podľa prieskumu z roku 2015 domovom pre približne 1000 medveďov bielych, ktoré sú od roku 1973 chráneným druhom.

Naposledy v oblasti zabíjal medveď v roku 2011, keď zaútočil na skupinu 14 ľudí, ktorí v oblasti kempovali v rámci školského výletu. Zahynul 17-ročný britský študent a štyria ďalší utrpeli zranenia, kým sa podarilo zviera zastreliť.

Odborníci sa domnievajú, že následkom klimatických zmien sa zmenšuje obvyklý revír medveďov bielych, a to ich núti hľadať si potravu čoraz bližšie k osídleným oblastiam.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Špicbergy