Vo voľbách v Čiernej hore získala väčšinu koalícia opozičných strán

Opozičné strany získali v nedeľňajších parlamentných voľbách v Čiernej Hore väčšinu a ukončili tak po 30 rokoch riadenie krajiny vedúcou Demokratickou stranou socialistov (DPS) prezidenta Mila Djukanoviča. Po sčítaní 95 percent hlasov o tom v pondelok informovala agentúra HINA s odvolaním sa na nezávislé Centrum pre monitoring a výskum (CeMI).

30.08.2020 12:40 , aktualizované: 31.08.2020 10:49
Montenegro djukanovič čierna hora Foto: ,
Prezident Čiernej hory Milo Djukanovič odovzdal svoj hlas v parlamentných voľbách v hlavnom meste Podgorica. 30.8.2020
debata (39)

Z informácií centra vyplýva, že DPS získala v parlamente 30 kresiel, strany opozičnej koalície Za budúcnosť Čiernej Hory získali 27 mandátov, koalícia s názvom Mier je náš národ desať a koalícia strán Čierne na bielom štyri kreslá.

Trojčlennú opozíciu by tak v 81-člennom parlamente malo zastupovať 41 poslancov. Lídri týchto strán oznámili, že ich prvým krokom by malo byť vytvorenie odbornej vlády, ktorá bude mať za úlohu vyviesť tento balkánsky štát z hospodárskej krí­zy.

Volieb sa zúčastnilo celkovo 11 politických strán a koalícií. Právo hlasovať malo 540-tisíc voličov. Účasť bola vraj rekordná.

Súčasný najvyšší čiernohorský predstaviteľ Djukanovič je prezidentom republiky od roku 2018 a rovnakú funkciu zastával aj vo volebnom období 1998–2002. Taktiež bol štyrikrát predsedom vlády, a to v období rokov 1991–2016.

Djukanovič: Belehrad a Moskva nechcú, aby sa Čierna Hora orientovala na politiku západu

Belehrad a Moskva podľa Djukanoviča nechcú, aby sa Čierna Hora orientovala smerom na politiku západného sveta a chcú jej zabrániť vo vstupe do Európskej únie. Djukanovič poznamenal, že evidentné snahy proti nemu a jeho vláde vyvíja hlavne srbská pravoslávna cirkev v Čiernej Hore. Srbský prezident Aleksandar Vučič poprel obvinenia, že Srbsko ako blízky spojenec Ruska zasahuje prostredníctvom médií a cirkvi do volieb v Čiernej Hore.

Zákon o majetku cirkvi vyvolal mesiace protivládnych protestov zo strany Srbov, ktorí predstavujú asi 30 % zo 620-tisícovej populácie Čiernej Hory. Tí obviňujú vládu Djukanoviča, že právny predpis poslúži na zabavenie majetku srbskej pravoslávnej cirkvi. Čiernohorskí predstavitelia s tým však nesúhlasia.

Počas ostatných parlamentných volieb v roku 2016 Čierna Hora zmarila pokus o štátny prevrat, ktorý organizovali dvaja ruskí vojenskí spravodajskí dôstojníci.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Čierna Hora #parlamentné voľby #Milo Djukanovič