V Minsku opäť protestovali proti Lukašenkovi desaťtisíce ľudí

Bieloruská polícia zadržala v nedeľu viacerých účastníkov protivládnej demonštrácie v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry AFP sa na protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zúčastili desaťtisíce ľudí.

30.08.2020 13:38 , aktualizované: 21:11
bielorusko minst protest demonštrácia Foto:
Príslušníci poriadkovej polície blokujú cestu opozičným demonštrantom počas najnovšieho z protivládnych protestov v centre Minska, 30. august 2020.
debata (410)

Demonštranti sa zišli neďaleko Námestia nezávislosti v centre mesta, ktoré polícia už skôr v priebehu dňa uzavrela, aby zabránila masovým demonštráciám v blízkosti vládnych budov.

Podľa spravodajcu agentúry DPA, ktorý sa nachádza na mieste udalosti, bezpečnostné zložky na pokojných demonštrantov opakovane útočili. Ministerstvo vnútra zatiaľ oznámilo zadržanie 140 osôb.

Na zverejnených fotografiách a videách je vidieť, ako policajti vedú preč hlavne mužov. Zatkli aj niekoľko žien. Protestujúci na policajtov kričali „Hanba!“. Na mieste sú aj vodné delá.

Podľa zástupcov opozície má demonštrácia usporiadaná v deň Lukašenkových 66. narodenín prezidentovi ukázať, že sú ľudia proti nemu a že jeho čas po 26 rokoch pri moci vypršal.

Nemecko si predvolá veľvyslanca Bieloruska

Nemecko si predvolá bieloruského veľvyslanca po tom, ako Minsk odobral akreditácie zahraničným novinárom podávajúcim správy o protivládnych protestoch v krajine. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP, citujúc vládne zdroje. „Bieloruský veľvyslanec bude predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí,“ uviedol daný zdroj. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas už predtým odsúdil opatrenia namierené proti zahraničným médiám ako „neprijateľné“.

Bieloruské úrady v sobotu odobrali akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom, pričom niektorých z nich zadržali či vyhostili z krajiny.

Podľa úradov prijali bieloruské orgány toto rozhodnutie na základe odporúčaní štátnej protiteroristickej jednotky. Koľkých novinárov sa toto opatrenie dotklo, neuviedli, avšak odobratie akreditácií potvrdili zamestnanci spravodajského kanálu britskej televízie BBC, rozhlasovej stanice Slobodná Európa, svetových tlačových agentúr AFP, AP a Reuters či nemeckých staníc ARD a Deutsche Welle.

O odoberaní pracovných povolení v Bielorusku rozhoduje komisia pre informačnú bezpečnosť, ktorú tvoria zástupcovia z bieloruskej tajnej služby KGB, ministerstva obrany i vnútra.

Putin a Lukašenko sa dohodli na stretnutí v Moskve

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko sa v telefonickom rozhovore dohodli na stretnutí v Moskve, informoval v nedeľu Kremeľ.

„Dohodli sa, že v nadchádzajúcich týždňoch usporiadajú stretnutie v Moskve,“ uviedlo tlačové oddelenie Kremľa. Ako dodalo, počas telefonického rozhovoru obe strany potvrdili plány na ďalšie posilnenie rusko-bieloruského spojenectva a rozšírenie vzájomne výhodnej spolupráce vo všetkých oblastiach.

Ženy na pochode vyzývali Lukašenka na odstúpenie

Niekoľko tisíc žien pochodovalo v sobotu v Minsku. Účastníčky demonštrácie niesli vlajky, kvety či balóny a na akcii označenej za „pochod solidárnosti“ vyzvali prezidenta Lukašenka a jeho vládu, aby odstúpili. „Toto je naše mesto“ a „Radšej nás chráňte“, volal dav, v ktorom boli mnohé ženy oblečené v tradičných krojoch. Ulice pozdĺž trasy protestu obklopili policajti a bezpečnostné jednotky.

Aj počas dvoch predchádzajúcich nedieľ státisíce ľudí na rôznych miestach Bieloruska protestovali proti „poslednému diktátorovi v Európe“. Polícia proti demonštráciám nezasiahla, avšak po zatýkaní a rozpúšťaní zhromaždení v uplynulých dňoch sa očakáva, že bieloruské vedenie nové masové demonštrácie nepripustí, píše DPA.

V Bielorusku vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých oficiálne zvíťazil Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie v tomto úrade. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,12 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli. Neuznáva ich ani Európska únia.

Lukašenko odmieta obvinenia opozície, že zmanipuloval voľby, aby predĺžil svoje 26-ročné vládnutie v Bielorusku. Tvrdí, že protestujúcich financuje Západ, a obviňuje NATO zo zhromažďovania jednotiek pri bieloruských hraniciach, čo Severoatlantická aliancia popiera.

Putin vo štvrtok povedal, že Rusko na žiadosť Lukašenka vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií vyhrotila.

410 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko