Putinova odplata? Traja Slováci z Ruska preč

Ešte nikdy v dejinách Slovenskej republiky neboli označení za nežiaducich v jednej chvíli až traja diplomati, ako sa udialo tento pondelok v Moskve.

31.08.2020 12:10 , aktualizované: 13:46
debata (1024)

Na ministerstvo zahraničných vecí si predvolali veľvyslanca SR Petra Priputena, aby mu tlmočili protest a následne oznámili, koho sa rozhodli vyhostiť. Na pôdu sídla ruskej diplomacie prišiel v súvislosti s nedávnym prípadom, keď Slovensko označilo troch Rusov s diplomatickým pasom za persona non grata.

„Tento nepriateľský krok Bratislavy považujeme za protirečiaci tradičnému duchu konštruktívneho rozvoja vzťahov medzi našimi dvomi štátmi,“ informovalo na svojej webovej stránke Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie.

Stručná správa pokračuje tým, že Priputenovi povedali, že ruská strana, ktorá sa pridržiava zásady reciprocity, sa rozhodla vyhostiť troch diplomatických pracovníkov slovenskej ambasády v Moskve.

Koho vyhostilo Slovensko?

Denníku Pravda sa podarilo zmapovať viacero zaujímavých detailov z celej kauzy. Ide o nemenované zdroje z prostredia Úradu vlády SR a ministerstva zahraničných vecí. Dosiaľ sa verejne nevedelo, koho konkrétne Slovensko spomedzi Rusov vyhostilo. Pravda zistila, že išlo o radcu na veľvyslanectve, člena obchodného zastúpenia a pracovníka úradu vojenského pridelenca.

Ak Moskva úplne dodrží princíp reciprocity, dá sa predpokladať, že v podobnom zložení si traja Slováci v Moskve zbalia kufre, aby sa vrátili do Bratislavy.

Informácia o vyhostení ruských diplomatov sa v médiách objavila 10. augusta. V skutočnosti to slovenský rezort diplomacie oznámil ruskej strane už 6. augusta. Podľa všetkého to minister Ivan Korčok uviedol veľvyslancovi Alexejovi Fedotovovi len ústne, pretože jeden zo zdrojov Pravdy poznamenal, že nie je dostupná kópia diplomatickej nóty.

Bolo to aj načasované

Hovorca slovenskej diplomacie Juraj Tomaga po vyhostení troch Rusov povedal, že ich činnosť bola v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

„Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,“ doplnil pred tromi týždňami podľa TV Markíza. Podľa informácií Pravdy bola pravdivá len druhá časť Tomagovho vysvetlenia.

Premiéra Igora Matovič a ministra Korčoka veľmi nahnevalo to, čo sa stalo v Petrohrade. Malo ísť o vydania víz na základe falošných osobných dokumentov, ktoré jeden občan Ruskej federácie využil, aby sa dostal do EÚ, respektíve do Nemecka, kde sa podieľal na likvidácii gruzínskeho občana. Bol zastrelený v parku v Berlíne.

Nemecko preto očakávalo, že Slovensko podnikne dôrazné kroky proti Rusku v diplomatickej oblasti. Berlín o tom oboznámil Matoviča a Korčoka. K vyhosteniu došlo dva týždne pred návštevou šéfa nemeckej diplomacii Heika Maasa v Bratislave. Slovensko mu tak demonštrovalo, že je solidárne s Nemeckom.

Prečo neprišiel Pompeo?

Čiastočný impulz k dôraznému postupu slovenskej diplomacie dali aj určité signály, ktoré vyslali Spojené štáty americké. Nepozdávalo sa im, že nová vláda takpovediac nedotiahla do konca to, čo podľa USA mala urobiť predchádzajúca. Išlo o masívnu reakciu na otravu bývalého ruského agenta (prebehlíka na britskú stranu) v anglickom meste Salisbury v roku 2018. Londýn obvinil z pokusu o vraždu Sergeja Skripala a jeho dcéry Julije Moskvu, ktorá to jednoznačne odmietla. Slovensko vtedy na rozdiel od výraznej väčšiny členských štátov NATO iba povolalo na konzultácie do Bratislavy veľvyslanca Priputena z Moskvy a teda nikoho nevyhostilo.

Začiatkom tohto augusta šéf americkej diplomacie Mike Pompeo oznámil, že sa vydá na európske turné. Slovensko na jeho cestovnej mape chýbalo. Dôvodom bola vyššie uvedená skutočnosť a iné nešpecifikované príčiny, ktoré sa Washingtonu nie celkom pozdávajú vo vzťahu Bratislavy k nemu. Pompeo pricestoval do štyroch krajín – do Česka, Poľska, Rakúska a Slovinska.

Do Európy priletel 11. augusta. Jeho prvou zastávkou bola Praha. Matovič s Korčokom sa rozhodli vyslať mu signál pred príchodom na európske turné – aj preto vyhostenie trojice Rusov 6. augusta nebolo časovo náhodné. (Dostali sedem dní na opustenie Slovenska, veľmi rýchlo odleteli ruským špeciálom z Budapešti). Washington pochválil Bratislavu:

„Spojené štáty tlieskajú najnovším krokom Slovenska na ochranu pred hrozbami, ktoré predstavujú zahraniční škodliví aktéri pre jeho nezávislosť," napísala 11. augusta na Twitteri Pompeova hovorkyňa Morgan Ortagusová.

Rusko čakalo na návrat Priputena

Mnohí si zrejme kladú otázku, prečo Moskve trvalo tak dlho, aby prijala recipročné opatrenie proti Bratislave. Slovenskí predstavitelia si to vysvetľujú tým, že Rusko čakalo na príchod Priputena, ktorý pár týždňov dovolenkoval na Slovensku. O osobách označených za persona non grata síce Moskva mohla informovať aj jeho zástupcu, ale v diplomatickej praxi je zaužívaný postup, že v takýchto prípadoch je predvolaný samotný veľvyslanec.

Korčok: Očakávané, ale nie zodpovedné

Krok Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie v prípade vypovedania troch slovenských diplomatov je očakávaná, nie však adekvátna a zodpovedná reakcia na vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska. Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

„Zdôrazňujem, že SR vysiela na diplomatické posty diplomatov, ktorých úlohou je výlučne usilovať sa o rozvoj bilaterálnych vzťahov a spoluprácu s Ruskou federáciou. Želám si v tejto relácii v budúcnosti lepšie správy a pozitívne výsledky, ktoré budú dosahované na základe striktného dodržiavania viedenskej konvencie o diplomatických stykoch,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko