Výbuch v Bejrúte spôsobil škody za 4,6 miliardy dolárov

Ničivý výbuch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút zo začiatku augusta spôsobil škody na infraštruktúre a hmotnom majetku až do výšky 4,6 miliardy dolárov. V pondelok to oznámila Svetová banka, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

31.08.2020 19:33
debata (1)

Výbuch zo 4. augusta zničil tretinu libanonskej metropoly, zabil vyše 180 ľudí, zranil ďalších 6000 osôb a pripravil o domov okolo 300 000 obyvateľov.

Predbežné odhady ukazujú, že spôsobil aj materiálne škody za 3,8 až 4,6 miliardy dolárov, uviedla Svetová banka po posúdení následkov. Tento posudok urobila spoločne s OSN, Európskou úniou a niekoľkými libanonskými ministerstvami, občianskymi združeniami a ďalšími kľúčovými zainteresovanými stranami.

„Straty – vrátane zmien v ekonomických tokoch, ktoré sú výsledkom poklesu v produkcii ekonomických sektorov – sa odhadujú na 2,9 až 3,5 miliardy dolárov,“ oznámila Svetová banka.

Oblasti, ktoré boli explóziou ťažko zasiahnuté, sú bývanie, doprava a kultúrne objekty vrátane náboženských a archeologických lokalít, pamätníkov a divadiel.

„Táto katastrofa ešte viac zhorší nielen redukciu ekonomických aktivít, ale aj mieru chudoby, ktorá už pred výbuchom predstavovala 45 percent obyvateľstva,“ uvádza sa v hodnotiacej správe.

Obnova si bude vyžadovať nielen rekonštrukciu poškodených budov a infraštruktúry, ale tiež prestavbu inštitúcií a riadiacich štruktúr.

Svetová banka dodala, že Libanon teraz potrebuje naliehavú pomoc vo výške 605 až 760 miliónov dolárov, aby sa z katastrofy vôbec pozbieral.

Správa bola zverejnená v čase, keď libanonský prezident Michel Aún poveril zostavením vlády Mustafu Adíba (48), ktorý doteraz zastával post veľvyslanca Libanonu v Nemecku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút