Vystrčilova návšteva Taiwanu sa pre Čínu stala prekročením 'červenej čiary'

Návšteva predsedu Senátu Českej republiky Miloša Vystrčila na Taiwane predstavuje prekročenie červenej čiary. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil čínsky minister zahraničia Wang I, ktorý dnes v Berlíne rokoval so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom.

01.09.2020 11:19 , aktualizované: 20:43
Miloš Vystrčil Foto: ,
Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil počas prejavu k taiwanským zákonodarcom
debata (196)

Nemecký minister zahraničných vecí odmietol vyhrážky Číny v súvislosti s návštevou Miloša Vystrčila na Taiwane. Informovala o tom agentúra DPA. Európska únia podľa Maasa v oblasti zahraničnej politiky koná spoločne a k svojim partnerom pristupuje s rešpektom. To isté očakáva aj od druhej strany. „Vyhrážky k tomu nepatria,“ povedal Maas.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporila v utorok Českú republiku po vyhrážkach Číny v súvislosti s návštevou predsedu hornej komory českého parlamentu Miloša Vystrčila na Taiwane.

„Slovensko stojí pri Českej republike. Vzťahy medzi EÚ a Čínou sú založené na dialógu a vzájomnom rešpekte. Hrozby namierené proti jednému z členov EÚ a jeho predstaviteľom sú v rozpore so samotnou podstatou nášho partnerstva a ako také sú neprijateľné,“ uviedla Čaputová na Twitteri.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil v utorok počas prejavu k taiwanským zákonodarcom prisľúbil obranu hodnôt demokracie a slobody. Sám seba pritom nazval „Taiwančanom“, čím odkazoval na slávny podobný výrok amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963, informovala agentúra DPA.

„Dovoľte mi použiť rovnakú metódu, aby som vyjadril podporu Taiwančanom. Dovoľte mi skromne, ale i rozhodne povedať parlamentu vašej krajiny, že som Taiwančan,“ citovala Vystrčila, ktorého slová boli prekladané do mandarínskej čínštiny, agentúra Reuters.

Vystrčil sa pritom inšpiroval výrokom „Som Berlínčan“, ktorý John F. Kennedy vyslovil počas svojho, dnes už legendárneho prejavu k obyvateľom Západného Berlína z júna 1963. Český hosť si za svoj výrok vyslúžil dlhý potlesk taiwanských zákonodarcov.

Česko, podobne ako väčšina krajín sveta, nemá s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy. Taiwan má nezávislú vládu od roku 1949, avšak Čína tento ostrov považuje za súčasť svojho teritória a nástojí na tom, aby tento postoj akceptovali aj ostatné štáty.

Vystrčil je prvým predsedom Senátu spomedzi spojeneckých krajín, s ktorými Taiwan nemá nadviazané diplomatické vzťahy, ktorý predniesol prejav na pôde tamojšieho parlamentu. Predseda taiwanského zákonodarného zboru uviedol, že Vystrčilova návšteva na Taiwane nielen posilní priateľstvo medzi oboma krajinami, ale aj prehĺbi demokraciu.

Podpora separatistických síl?

Predseda hornej komory českého parlamentu Miloš Vystrčil návštevou Taiwanu podporil separatistické sily. Uviedol to vo vyhlásení čínsky veľvyslanec v ČR Čang Ťien-min, informoval v pondelok neskoro večer portál Novinky.cz.

Podľa čínskeho veľvyslanca ide o závažný zásah do suverenity Číny a miešanie sa do jej vnútorných záležitostí. „Takýto čin významne porušuje bilaterálne politické záväzky a základné normy medzinárodných vzťahov. Čínska strana výrazne nesúhlasí a odsudzuje takýto čin,“ uviedlo čínske veľvyslanectvo.

Vyjadrenie Čang Ťien-mina prišlo po tom, čo bol predvolaný na české ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlil vyhrážky šéfa čínskej diplomacie. Ten totiž uviedol, že Vystrčil zaplatí „vysokú cenu“ za to, že návštevou Taiwanu porušil zásadu jednej Číny.

Veľvyslanca si na pokyn šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka predvolal jeho námestník Martin Tlapa. Ten vyhlásenie označil za nevhodné a nezodpovedajúce štandardom diplomatickej komunikácie medzi dvoma suverénnymi štátmi. Vyjadrenie Číny nazval nemiestnym aj český premiér Andrej Babiš.

Veľvyslanec Čang Ťien-min zdôraznil, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. Zásada jednej Číny je podľa jeho slov politickým základom čínsko-českých vzťahov. Keďže Vystrčil napriek nesúhlasu Číny Taiwan navštívil, podporil tým údajne separatistické sily a aktivity spojené s nezávislosťou Taiwanu, poznamenala čínska ambasáda. Veľvyslanec ďalej pohrozil, že Čína na ochranu svojich záujmov podnikne zodpovedajúce kro­ky.

Návštevu Taiwanu pôvodne naplánoval už Vystrčilov predchodca Jaroslav Kubera, ktorý však v januári 2020 zomrel na infarkt. Hoci česká vláda Vystrčilovu návštevu Taiwanu nepodporila, v reakcii na prudké odsúdenie zo strany Číny si Praha predvolala čínskeho veľvyslanca v ČR. Peking si v pondelok recipročne takisto predvolal českého veľvyslanca v Číne.

Miloš Vystrčil pricestoval na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou politikov, podnikateľov, novinárov i zástupcov vedeckých a kultúrnych inštitúcií v nedeľu a zostane tam do piatka.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Taiwan #Miloš Vystrčil