Bieloruská opozícia avizovala vznik novej politickej strany

Bieloruská opozičná politička Maryja Kalesnikavová ohlásila v pondelok plánované založenie novej politickej strany, ktorá sa bude v krajine usilovať o politické, sociálne a ekonomické reformy. Informovala o tom agentúra DPA.

01.09.2020 12:26 , aktualizované: 21:47
debata (92)

Nová strana s názvom Vmeste (Spoločne) má byť platformou pre tých, ktorí hľadajú zmenu, povedala 38-ročná Kalesnikavová. Tá bola šéfkou volebnej kampane opozičného prezidentského kandidáta Viktora Babarika, ktorého ešte pred konaním volieb z 9. augusta uväznili. Kalesnikavová patrí medzi významných predstaviteľov hnutia proti súčasnej hlave štátu Alexandrovi Lukašenskovi.

„Počas posledných troch mesiacov sme dosiahli spoločne viac než za uplynulých 26 rokov. Spoločne sme bojovali a v boji za slobodu a za našu budúcnosť budeme pokračovať,“ povedala Kalesnikavová vo videu zverejnenom v pondelok večer na sociálnej sieti Telegram, v ktorom ohlásila vznik nového politického subjektu.

Video zachytáva aj vyjadrenie Babarika predtým než bol uväznený. Hovorí o tom, že najnaliehavejšou úlohou je v súčasnosti pripraviť zmeny v bieloruskej ústave. Program strany zatiaľ nebol známy – jej predstavitelia musia najprv totiž požiadať o jej zaregistrovanie.

Nová strana nie je súčasťou Koordinačnej rady, ktorú založili pred dvoma týždňami predstavitelia bieloruskej občianskej spoločnosti s cieľom pripraviť prechod moci v krajine. Toto demokratické hnutie požaduje Lukašenkovu rezignáciu, prepustenie všetkých politických väzňov a slobodné a spravodlivé voľby.

Lukašenko (66) v pondelok uznal výzvy na možné zmeny v krajine, ako aj to, že súčasný politický systém má autoritársku povahu. Už skôr sa vyjadril, že je pripravený vzdať sa niektorých prezidentských právomoci, avšak iba na základe ústavnej reformy. Uviedol tiež, že nové voľby sa v Bielorusku budú môcť uskutočniť až po schválení novej ústavy.

„Lukašenko klame a manipuluje, ako to robí už 26 rokov,“ povedala v Minsku Kalesnikavová na margo jeho údajných ústupkov. Politickí analytici neočakávajú, že by sa Lukašenko vzdal akýchkoľvek reálnych právomocí, poznamenala DPA.

V Bielorusku vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých oficiálne zvíťazil Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie v tomto úrade. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,12 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli. Neuznáva ich ani Európska únia.

Cichanovskej tím v pondelok oznámil, že plánuje apelovať na Bezpečnostnú radu OSN, ako aj na Radu Európy, aby v krajine pomohli s mierovým prechodom moci. Cichanovská vystúpi s prejavom na zasadnutí BR OSN 4. septembra a 8. septembra na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Mučenie zadržaných osôb?

Experti OSN na ľudské práva obviňujú úrady v Bielorusku z mučenia zadržaných osôb. Od tamojších kontroverzných prezidentských volieb dostali správy o 450 zdokumen­tovaných prípadoch mučenia a zlého zaobchádzania, oznámili v utorok v Ženeve.

Vo vyhlásení vyzvali bieloruské úrady, aby takéto konanie bezodkladne zastavili a vyvodili zodpovednosť voči policajtom, ktorí zadržaných podľa správ beztrestne ponižovali a bili, informovali agentúry DPA a AFP.

„Sme krajne znepokojení stovkami tvrdení o mučení a inom zlom zaobchádzaní v policajnej väzbe,“ uviedli vo vyhlásení osobitný spravodajca OSN pre problematiku mučenia Nils Melzer a 14 ďalší ľudskoprávni experti svetovej organizácie.

„Úrady v Bielorusku musia okamžite ukončiť všetko porušovanie ľudských práv a bojovať proti beztrestnosti,“ zdôraznili s tým, že mučenie nemožno ospravedlniť nijakým dôvodom a jeho zákaz „je v medzinárodnom humanitárnom práve absolútny“.

Autori správy dodali, že od sporného opätovného zvolenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Bielorusku zadržali približne 6700 ľudí – vrátane „svojvoľne zatknutých a narýchlo odsúdených“ novinárov alebo okoloidúcich, ktorí sa zhodou okolností nachádzali pri miestach, kde iní ľudia využívali svoje právo na pokojné zhromaždenie. Šesť osôb zmizlo dosiaľ bez stopy.

Bojkot začiatku školského roka

Stovky bieloruských študentov bojkotovali v utorok – na výzvu exilovej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej – začiatok školského roka. Pochodovali pritom ulicami Minska a dožadovali sa nových prezidentských volieb a odstúpenia dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka, informovala agentúra Reuters.

Mnohí bieloruskí študenti v utorok, v prvý deň školského roka nenastúpili do škôl a pochodovali po uliciach Minska s vlajkami opozície. Pred viacerými školami študenti podľa očitých svedkov zbierali podpisy pod petíciu za Lukašenkovo odstúpenie.

Študenti z viacerých univerzít kričali heslá ako „Fašisti!“ či „Toto je naše mesto!“. Niektorí sa pokúsili vytvoriť ľudskú reťaz, zadržala ich však poriadková polícia. Ľudskoprávna skupina Viasna uviedla, že zadržaných bolo viac ako 40 osôb.

Cichanovskej tím uviedol, že bojkot začiatku školského roka má „ukázať, že ani mladí ľudia nemôžu stáť mimo udalostí, ktoré sa v súčasnosti dejú v Bielorusku“. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že na rátaní hlasov zo sporných augustových volieb sa podieľali aj mnohí bieloruskí učitelia, pričom školy slúžili ako volebné miestnosti.

Samotný Lukašenko pri príležitosti začiatku školského roka navštívil učňovskú školu v Baranavičy. Zdôraznil pritom, že po „lete plnom udalostí“ nastal čas „nasmerovať energiu kreatívnym smerom,“ citovala prezidenta štátna tlačová agentúra Belta.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #opozícia