V novom čísle Charlie Hebdo sa opäť objavia karikatúry proroka Mohameda

V ďalšom čísle francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sa opäť objavia karikatúry proroka Mohameda, informovala v utorok agentúra AFP.

01.09.2020 15:48 , aktualizované: 02.09.2020 11:31
debata (41)

Redakcia Charlie Hebdo sa v roku 2015 stala terčom teroristického útoku džihádistov. Týždenník karikatúry opäť publikuje pri príležitosti začiatku súdneho procesu s údajnými komplicmi útočníkov, ktorý sa začne v stredu. V rovnaký deň vyjde aj nové číslo časopisu.

„Nikdy neustúpime. Nikdy sa nevzdáme,“ uviedol karikaturista a väčšinový vlastník týždenníka Laurent Sourisseau, známy pod prezývkou Riss.

Obal tohtotýždňového vydania obsahuje dvanásť karikatúr, ktoré prvýkrát publikoval dánsky denník Jylland-Posten v roku 2005. Charlie Hebdo ich použil v roku 2006. Karikatúry v tom čase vyvolali vlnu nespokojnosti medzi Moslimami.

V strede obálky je karikatúra od Jeana Cabuta, ktorý prišiel o život pri útoku na redakciu. „To všetko, len pre toto,“ píše sa v titulku. Edičný tím týždenníka uviedol, že začiatok procesu je vhodný čas pre opätovnú publikáciu karikatúr.

„Často nás od januára roku 2015 vyzývali na publikovanie iných karikatúr (proroka) Mohameda. Všetky výzvy sme odmietli. Nie preto, že by to nebolo dovolené – zákon nám to umožňuje – ale preto, že sme na to potrebovali dobrý dôvod, taký, ktorý má zmysel, a ktorý niečo prinesie do diskusie,“ vysvetlili editori.

Macron: Úlohou prezidenta nie je posudzovať, čo zverejňujú

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že nemá právo posudzovať rozhodnutie satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. „Posudzovať rozhodnutie novinára či redakcie v súvislosti s ich výberom toho, čo zverejnia, nie je nikdy úlohou francúzskeho prezidenta. Máme totiž slobodu tlače,“ povedal v utorok Macron počas návštevy Libanonu.

Zároveň však dodal, že je povinnosťou francúzskych občanov byť k sebe zdvorilí, preukazovať si úctu a vyhýbať sa „dialógu nenávisti“.

Súdny proces so 14 údajnými komplicmi džihádistických útokov na redakciu Charlie Hebdo a židovský supermarket sa začne v stredu. Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia, ktoré si vo Francúzsku vyžiadalo 258 mŕtvych a vyvolalo diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.

Streľbe, ktorú 7. januára 2015 spustili v redakcii týždenníka bratia Said a Chérif Kouachiovci, podľahlo 12 osôb. Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #karikatúra #Charlie Hebdo #prorok Mohamed