Po Trumpovej návšteve mesta Kenosha ulice opäť zaplavili demonštranti

Po tom, čo americký prezident Donald Trump navštívil v utorok protestmi zasiahnuté mesto Kenosha v štáte Wisconsin, jeho ulice opäť zaplavili demonštranti, informovala v stredu agentúra AP.

02.09.2020 06:54
USA Kenosha protesty rasové Afroameričan... Foto: ,
Demonštrant zdvíha päsť počas protestov pred sídlom miestneho súdu v meste Kenosha, v americkom štáte Wisconsin 25. augusta 2020
debata (21)

Viac ako 100 ľudí nasledovalo muža s megafónom, ktorý okrem iného kričal: „Zatknite policajtov“. Protest napokon utíchol.

Ešte predtým demonštranti obkľúčili muža, ktorý bol podľa nich členom belošskej nacionalistickej skupiny. Policajti muža rýchlo odtiahli preč a proti jednej žene použili paprikový sprej.

Niekoľko stoviek prívržencov a neprajníkov Donalda Trumpa sa zhromaždilo na križovatke v centre mesta a navzájom na seba kričali, k násilnostiam však nedošlo.

Protesty vypukli v meste po tom, čo 23. augusta policajt postrelil v Kenoshi Afroameričana Jacoba Blakea.

Trump počas návštevy mesta vyhlásil, že tamojšie nedávne demonštrácie proti polícii boli činmi „domáceho terorizmu“ páchanými násilnými davmi.

„Toto nie sú činy pokojného protestu, ale v skutočnosti je to domáci teror,“ povedal Trump pri zmienke o niekoľkých nociach demonštrácií z minulého týždňa.

Trump zavítal do mesta vo Wisconsine – štáte, ktorý je dôležitým „bojiskom“ v novembrových prezidentských voľbách – napriek varovaniam niektorých demokratických lídrov, že návšteva prezidenta by mohla podnietiť napätie.

Trump sa v rámci návštevy stretol v miestnej strednej škole s policajnými predstaviteľmi. Šéf Bieleho domu sa podľa agentúry AP snaží ukázať ako priateľ polície a zahnať demokratov do defenzívy. Sám vyhlásil, že do Kenoshe prišiel, aby poďakoval mužom zákona, a odsúdil ničenie majetku počas nedávnych protestov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #USA #Donald Trump