Tunisko má novú vládu, tretiu za ostatný rok

Poslanci tuniského parlamentu schválili v stredu novú vládu. Ide o zostavenie už tretieho vládneho kabinetu za ostatný rok; v čase napätia medzi najväčšími politickými hnutiami by mal tento krok zabrániť vyhláseniu predčasných volieb, približuje agentúra AFP.

02.09.2020 10:06
Tunisko / Hišám Mašíší / Foto: ,
Zasadnutie tuniského parlamentu: uprostred dole nový tuniský premiér Hišám Mašíší počas prejavu, 1. septembra 2020
debata

Do funkcie premiéra bol zvolený bývalý minister vnútra Hišám Mašíší. Jeho vláda, pozostávajúca najmä z nezávislých technokratov, získala takmer dve tretiny hlasov poslancov.

Mašíší (46) prisľúbil obnovu hospodárstva, ktoré je značne zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Zároveň sa vyjadril, že jeho vláda bude schopná „napredovať“, ak jej v tom nezabránia „politické napätia“.

Nový premiér, ktorý je pôvodným povolaním právnik, prizval do svojej vlády sudcov, akademikov i obchodných riaditeľov. Viacero väčších strán sa však dožaduje vytvorenia „politickej“ vlády, ktorá by odzrkadľovala zastúpenie hnutí a frakcií v parlamente.

Medzi týmito kritickými stranami sa nachádza aj najväčší parlamentný politický subjekt Strana obnovy (an-Nahda). Táto umiernená islamistická formácia sa však len niekoľko hodín pred hlasovaním vyjadrila, že „napriek určitým výhradám“ Mašíšího podporí.

Podľa hovorcu dozornej rady strany ich podpora plynie z dôvodu komplikovanej situácie, v ktorej sa krajina nachádza, ale že neskôr bude an-Nahda žiadať „vývoj a reformu tejto vlády“.

Poverenie zostaviť novú vládu Tuniska dostal Mašíší koncom júla po tom, ako bývalý premiér Iljás Fachfách podal demisiu. Urobil tak po tom, čo an-Nahda iniciovala hlasovanie o vyjadrení nedôvery jeho vláde.

Práve an-Nahda zvíťazila v posledných voľbách, ktoré sa konali vlani v októbri. Nezískala však väčšinu – v parlamente mala 54 z 217 kresiel – a napokon súhlasila so vstupom do koaličnej vlády.

Zasadnutie tuniského parlamentu: vpravo nový... Foto: SITA/AP, Riadh Dridi
Tunisia Politics Zasadnutie tuniského parlamentu: vpravo nový tuniský premiér Hišám Mašíší počas prejavu, 1. septembra 2020
debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #Hišám Mašíší