Poľský premiér označil Rusko za nepriateľský režim

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok označil Rusko za "nepriateľský režim". Urobil tak v súvislosti so štvrtkovým oznámením nemeckej vlády, že kritik Kremľa Alexej Navaľnyj bol otrávený nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze.

03.09.2020 21:29
debata (127)

„Gruzínsko 2008. Krym a Donbas od roku 2014. MH17. Salisbury 2018. Berlín 2019. Navaľnyj 2020. Koľko dôrazných upozornenie potrebujeme, aby sme si konečne uvedomili, že máme čo robiť s nepriateľským režimom?“ napísal Morawiecki na twitteri.

„Dialóg, partnerstvo, kompromis – to sú pre nich cudzie slová. Je čas vyvodiť z toho závery,“ dodal predseda poľskej vlády. Vo svojom tweete Rusko konkrétne nemenoval, ale spomenul udalosti, pri ktorých je Moskva obviňovaná, že v nich má prsty.

Ide o vojnu s Gruzínskom, o okupáciu a anexiu ukrajinského Krymu a separatistický konflikt na východnej Ukrajine, o zostrelenie malajzijského lietadla letu MH17 separatistami, ktorí ovládli Donbas, o otravu bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripala v britskom Salisbury, o minuloročnú vraždu Čečenca Zelimchana Changošviliho v centre Berlína a o terajšiu otravu Navalného.

Moskva účasť na otrave Navalného popiera, podobne ako v prípade otravy Skripala, zostrelenie lietadla nad Ukrajinou a vraždu Čečenca. Odvoláva sa pri tom na to, že nemecké tvrdenie nebolo podložené dôkazmi.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj