Bielorusko tvrdí, že v krajine došlo k pokusu o prevrat

Deštruktívne sily v Bielorusku s podporou niekoľkých západných štátov podnikli pokus o protiústavnú zmenu režimu, avšak nepodarilo sa im to vďaka koordinovaným krokom orgánov štátnej správy. V piatok v Moskve to vyhlásil bieloruský minister obrany Viktar Chrenin, ktorého citovala agentúra TASS.

04.09.2020 19:09
bielorusko protest násilie demonštrant Foto:
Protesty v Bielorusku sprevádza hromadné zatýkanie a bitie zadržaných zo strany polície.
debata (105)

„Rôzne deštruktívne sily podnietené poprednými predstaviteľmi takých štátov ako Poľsko, Litva, Česká republika a Ukrajina podnikli pokus o protiústavnú zmenu režimu. Vďaka koordinovaným krokom orgánov štátnej správy a tiež vďaka podpore rozhodnutia prezidenta bieloruskými občanmi bolo možné krajinu zachrániť pred bezprávím a svojvôľou,“ povedal Chrenin podľa tlačového oddelenia ministerstva obrany.

Minister vyhlásil, že určité sily na Západe, ktorým sa nepodarilo zorganizovať „farebnú revolúciu“, prechádzajú k „efektívnym formám a metódam vedenia hybridnej vojny proti bieloruskému štátu pomocou bezprecedentných opatrení diplomatického, politického a ekonomického nátlaku“. Ďalej vyjadril vďaku krajinám ako Rusko a Čína, ktoré „poskytli Bielorusku pomoc v tomto náročnom období“.

Chrenin sa v Moskve zúčastnil na stretnutí so svojimi rezortnými partnermi zo štátov bývalého sovietskeho bloku.

Hakeri vyhlásili na webe ministerstva vnútra pátranie po Lukašenkovi

Zatiaľ neznámi hakeri prenikli na webovú stránku bieloruského ministerstva vnútra a zverejnili na nej oznámenia o vyhlásení pátrania po bieloruskom prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ministrovi vnútra Jurijovi Karajevovi. Screenshoty týchto oznámení zverejnili na svojich weboch portály Naša niva a Belsat.

Web ministerstva uvádzal, že Lukašenko a Karajev sú obvinení z „vojnových zločinov proti bieloruskému ľudu“. Lukašenka obvinili aj z „uzurpovania moci“.

Podľa spravodajského portálu Meduza.io bol web ministerstva vnútra zrejme napadnutý hakermi. Krátko na to prestal byť web dostupný.

Deň predtým sa terčom počítačových pirátov stala aj webová stránka kancelárie bieloruského prezidenta. Na istý čas sa na nej objavila bielo-červeno-biela vlajka používaná v súčasnosti účastníkmi protestov proti Lukašenkovi i fotografia šéfa kancelárie Viktara Šejmana, ako má na hlave ozdobu s päťcípou hviezdou. Išlo o paródiu na populárneho ukrajinského speváka známeho pod umeleckým menom Verka Serďučka.

Serďučka, občianskym menom Andrij Danylko, zastupoval v roku 2007 Ukrajinu v pesničkovej súťaži Eurovízia, pričom skončil na druhom mieste.

V Minsku opäť protestovali stovky ľudí

Stovky demonštrantov sa v piatok opäť zišli v hlavnom bieloruskom meste Minsk na proteste proti spornému znovuzvoleniu autoritárskeho prezidenta Lukašenka. V rôznych častiach Minska zamestnanci z oblasti IT a ďalší účastníci protestu vytvorili ľudské „reťaze solidarity“ a dožadovali sa odstúpenia dlhoročného prezidenta, informovala agentúra AP.

Policajti vstúpili do budovy Minskej štátnej jazykovednej univerzity, aby rozohnali akciu študentov vyjadrujúcich solidaritu so svojimi spolužiakmi, ktorých zadržali tento týždeň. Zatkli aj jej niekoľko účastníkov.

Tisíce Bielorusov sa zúčastňujú na bezprecedentných protestoch od volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý v bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994, v nich podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s 80 percentami hlasov. Kritici však tvrdia, že voľby boli zmanipulované.

Lukašenko odmieta výzvy na odstúpenie i myšlienku nových volieb.

V prvých dňoch protesty sprevádzali násilné represie, hromadné zatýkanie a bitie zadržaných. Aj teraz bieloruská polícia každý deň zadržiava desiatky demonštrantov.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko