Rusi považujú svoju vakcínu za účinnú, testov je však zatiaľ málo

Ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu po podaní v počiatočných štádiách testov vytvorila u všetkých testovaných protilátky. Uvádza sa to v článku, ktorý v piatok vyšiel v odbornom časopise Lancet a v ktorom Rusko s oneskorením zverejnilo prvé výsledky testov vyvíjanej vakcíny. Ruská vláda ju už schválila, ale vedci majú výhrady najmä k malému počtu testovaných, napísala agentúra AP.

05.09.2020 08:00
debata (79)

Autori v článku napísali, že podľa výskumníkov to vyzerá, že je prípravok bezpečný. Po jeho podaní sa vraj vytvorili protilátky u všetkých účastníkov testov. Ďalej ale autori priznávajú, že títo ľudia boli sledovaní len 42 dní, že vzorka bola malá a nebolo použité placebo ani kontrolné vakcína.

Bezpečnosť látky sa testovala len na mužoch a účastníci boli ľudia hlavne vo veku okolo dvadsať a tridsať rokov. Nie je teda možné povedať, ako bude látka pôsobiť na staršie osoby, ktoré sú viac ohrozené koronavirusovými komplikáciami.

Alexander Gincburg, ktorý riadi Ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleju, ktorý látku vyvíja spolu s ministerstvom obrany, novinárom povedal, že vakcína vytvára „dostatočnú“ imunitnú reakciu. „Sme pripravení potvrdiť ochranný vplyv tejto vakcíny po dobu dvoch rokov, možno dlhšie,“ povedal Gincburg, ale bez toho, aby svoje tvrdenie podložil nejakými dôkazmi, upozornila AP.

V článku v časopise Lancet sa uvádza, že testy sa vykonávali v dvoch ruských nemocniciach na zdravých dospelých vo veku 18 až 60 rokov. Akonáhle sa prihlásili, požadovalo sa od nich, aby zostali v izolácii. V nemocnici zostali prvých 28 dní po očkovaní. Podľa článku sa v júni a júli testovalo 76 ľudí a u 100 percent z nich sa vytvorili protilátky proti koronavírusu a u nikoho z nich sa neobjavili závažné vedľajšie účinky.

Podľa agentúry Reuters schválilo Rusko na domáce použitie v auguste vakcínu podávanú v dvoch dávkach, ale bez toho, aby vtedy zverejnilo výsledky testovania alebo začalo testy na veľkej vzorke ľudí.

„Dva 42-dňové testy zahŕňali vždy 38 zdravých dospelých, u nikoho sa neobjavili vážne vedľajšie účinky a potvrdilo sa, že vakcína vytvára protilátky. Na stanovenie, či je látka bezpečná z dlhodobého hľadiska a či je účinná, aby bránila nákaze COVIDOM-19, je potrebné vykonať širšie, dlhodobé testovanie vrátane porovnania s pomocou placeba,“ píše sa v článku.

Podľa Reuters zahraniční experti varujú pred použitím tejto látky, kým nebudú vykonané ďalšie a medzinárodne uznané testovanie a overovací kroky.

Šéf Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev ale povedal, že zverejnením výsledkov prvých štúdií Rusko „odpovedalo na všetky otázky Západu kladené v posledných troch týždňoch s cieľom poškodiť povesť ruskej vakcíny“. „Teraz sa my začneme pýtať na niektoré západné vakcíny,“ dodal.

Povedal ďalej, že minulý týždeň začalo širšie testovanie, do ktorého sa už prihlásilo 3 000 ľudí a ktorého prvé výsledky sa očakávajú v októbri alebo v novembri. Minister zdravotníctva Michail Muraško oznámil, že v Rusku sa začne očkovať v novembri alebo decembri so zameraním na vysoko rizikové skupiny ľudí. Podľa Gincburga zaberie očkovanie väčšiny občanov deväť až dvanásť mesiacov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #koronavírus