USA zatiaľ nevideli žiaden dôkaz, že Navaľnyj bol otrávený, tvrdí Trump

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného otrávili tak, ako to tvrdí Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP.

05.09.2020 09:14 , aktualizované: 16:33
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (145)

„Neviem presne čo sa stalo. Myslím si, že je to tragické, strašné a nemalo sa to stať,“ Trump uviedol na tlačovej konferencii. „Zatiaľ sme nedostali žiaden dôkaz, ale budem sa o to zaujímať.“

Nemecká vláda je presvedčená, že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok, ktorá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

Navaľnyj je momentálne v ťažkom stave hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Pokiaľ by sa potvrdilo obvinenie nemeckej vlády, že najsilnejšieho politického oponenta ruského prezidenta Vladimíra Putina otrávili, Trump by bol podľa vlastných slov „veľmi nahnevaný“. Odmietol však odpovedať, ako by Spojené štáty v takom prípade zareagovali.

Trump vyhlásil, že je „na Rusko výrazne tvrdší než ktokoľvek iný“, avšak na druhú stranu považuje prebiehajúce rokovania s Moskvou o kontrole jadrových zbraní za dôležitejšie než akúkoľvek inú tému. „To je to najdôležitejšie,“ zdôraznil.

S novičokom podľa Moskvy pracovalo viacero západných krajín

S látkami zo skupiny novičok pracovalo mnoho západných krajín aj špecializované štruktúry Severoatlantickej aliancie. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na výzvy, aby Moskva vyvodila zodpovednosť voči osobám, ktoré môžu za útok na ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

„V súvislosti s kategorickými tvrdeniami, že tu bola vyvinutá (nervovo paralytická látka novičok), je nutné povedať nasledovné: po niekoľko rokov špecialisti v mnohých západných krajinách a v špecializovaných štruktúrach NATO pracovali s touto širokou skupinou chemických látok,“ citovala agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva.

Tvrdenie, že novičok sú schopné vyrábať aj ďalšie štáty ako len Rusko, používala Moskva aj v prípade otravy niekdajšieho agenta ruskej rozviedky Sergeja Skripala. Ten bol podľa britských vyšetrovateľov otrávený v marci 2018 v Salisbury práve touto látkou; za páchateľa boli pritom označení agenti ruskej tajnej služby.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #Donald Trump #otrávenie #Novičok