Cichanovská vyzvala OSN, aby pomohla zastaviť násilie v Bielorusku

Bieloruská opozičná aktivistka Svetlana Cichanovská vyzvala Organizáciu Spojených národov (OSN), aby pomohla zastaviť násilie a zákroky úradov voči demonštrantom v jej krajine. Urobila tak počas neformálneho stretnutia Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom sa zúčastnila prostredníctvom video spojenia.

05.09.2020 12:04 , aktualizované: 18:59
Svitlana Cichanovská Foto: ,
Svitlana Cichanovská
debata (125)

Hlavná oponentka Alexandra Lukašenka z augustových volieb tiež zároveň požiadala organizáciu o sankcie na osoby blízke bieloruskému prezidentovi a o medzinárodnú pozorovaciu misiu na monitorovanie situácie v Bielorusku.

„Krajina nemôže a nesmie by rukojemníkom túžby jedného človeka po moci. Bielorusi sa prebrali, bod, z ktorého už niet návratu, je prekročený,“ vyhlásila Cichanovská, ktorá je v súčasnosti v exile v Litve. Opozícia podľa nej požaduje koniec policajného násilia, okamžité prepustenie všetkých politických väzňov a slobodné a spravodlivé voľby.

„Spolupráca s Lukašenkovým režimom znamená podporu násilia,“ povedala tiež podľa spravodajského portálu BBC vyzývajúc OSN, aby „použila všetky mechanizmy na zastavenie násilia, vrátane sankcií na jednotlivcov, ktorí sa dopustili volebných priestupkov a zločinov voči ľudskosti“.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre Bielorusko Anais Marin počas stretnutia povedala, že Lukašenkovo znovuzvolenie za prezidenta bolo „úplne zmanipulované“ a „hlasy ľudí boli ukradnuté“.

Bieloruskú políciu obvinila z mučenia, pričom odkázala na prípad 16-ročného mladíka, ktorý po zbití upadol do kómy. „Úrady musia prepustiť všetkých svojvoľne zatknutých. Vláda vedie šialenú vojnu proti svojim vlastným ľuďom,“ vyjadrila sa spravodajkyňa. Cichanovská sa vo svojom prejave dožadovala, aby úrady umožnili Marin vstup do Bieloruska a umožnili jej aj slobodný pohyb na jeho území.

Cichanovská sa postavila proti Lukašenkovi vo voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, po tom, čo jej manžela Sergeja Cichanovského a ďalšieho kandidáta zatkli. Voľby však podľa oficiálnych čísel vyhral Lukašenko s 80% hlasov, čo mnohí považujú za zmanipulované. Preto sa od vyhlásenia výsledkov konajú v Bielorusku proti Lukašenkovi masívne protesty.

Na protestoch zadržali desiatky ľudí

V bieloruskom hlavnom meste Minsk sa v sobotu opäť demonštrovalo proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Agentúra Reuters informovala, že maskovaní agenti bezpečnostných služieb na demonštráciách zatýkali študentov a odvážali ich preč dodávkami.

Na nepovolených protestoch zadržali do 30 ľudí, uviedla ruská agentúra TASS odvolávajúc sa na vyjadrenia minskej polície.

Demonštrácie sa v sobotu konali na viacerých miestach bieloruskej metropoly vrátane Minskej štátnej lingvistickej univerzity. Študenti protestovali aj na Ulici Karla Marxa v centre hlavného mesta. Okrem toho sa v Minsku konal aj pochod tisícov žien, ktoré kričali heslá ako „ruky preč od detí“.

Agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského ministerstva vnútra v sobotu informovala, že v piatok zadržali na protivládnych demonštráciách v krajine približne 40 osôb. Ministerstvo uviedlo, že voči zhruba polovici z nich sa chystajú úrady vzniesť aj obvinenia.

Počet piatkových zadržaných potvrdila aj bieloruská mimovládna ľudskoprávna organizácia Viasna. Mnohí z nich však podľa jej vyjadrenia demonštrovali pokojne. Viasna dodala, že viacerých demonštrantov zadržali brutálnym spôsobom pri jednej z minských univerzít.

Lukašenkovi, ktorý volebný podvod odmieta, sa protesty a štrajky nedarí dostať pod kontrolu. V sobotu pritom demonštrantov pokarhal za to, že protestmi šíria nový koronavírus. Bieloruský líder pritom ešte nedávno pandémiu koronavírusu bagatelizoval, pričom obavy z nej označoval za „davovú psychózu“ a tvrdil napríklad aj, že koronavírus lieči vodka a sauna, pripomína Reuters.

„Tackáme sa po uliciach a trieme sa o seba,“ povedal v sobotu v televíznom prejave. „Kde je fyzický odstup a tak ďalej? Robíme všetko pre to, aby sme odďaľovali chvíľu, kedy sa rozlúčime s touto chorobou. To je neprijateľné,“ do­dal.

Kavaľkovová odišla do Poľska

Prominentná bieloruská aktivistka a členka tamojšej opozičnej Koordinačnej rady Voľha Kavaľkovová odišla z Bieloruska do susedného Poľska. Informovali o tom v sobotu jej kolegovia, napísala agentúra DPA.

Kavaľkovová je „momentálne vo Varšave“. Bieloruskému spravodajskému portálu TUT.by to povedal Anton Rodnenkov, hovorca zmienenej Koordinačnej rady. Bližšie podrobnosti o tom, prečo z Bieloruska odišla, však neposkytol.

Koordinačná rada, ktorá podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú, vznikla v auguste s cieľom pripraviť pokojné odovzdanie moci v Bielorusku a nadviazať rozhovory s tamojšími predstaviteľmi.

Bieloruské úrady však zadržali viacerých jej členov, a to vrátane Kavaľkovovej, ktorú koncom augusta odsúdili na desať dní väzenia. Na slobodu ju prepustili vo štvrtok. Rovnaký trest postihol aj opozičného aktivistu Siarheja Dylevského, ďalšieho člena Koordinačnej rady, ktorého zadržali spoločne s Kavaľkovovou po jednej z masových víkendových demonštrácií proti Lukašenkovi.

Tretiu členku Koordinačnej rady zadržali v pondelok pre podozrenie z daňových únikov, za čo jej hrozí až sedem rokov odňatia slobody. Kavaľkovová (36) je popredná spolupracovníčka Cichanovskej.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #bielorusko #Svitlana Cichanovská