Japonsko vyzvalo státisíce ľudí na evakuáciu pre tajfún Haishen

Viac ako 200-tisíc ľudí sa musí v častiach Japonska evakuovať pre blížiaci sa tajfún Haishen. Informoval o tom spravodajský web BBC. Živel zatiaľ priniesol na južné ostrovy silný vietor a dážď. Miestami podľa agentúry AP strhával strechy a zanechával domácnosti bez prúdu. Meteorológovia očakávajú, že v priebehu dňa bude ďalej silnieť a posúvať sa na sever. Na Kórejský polostrov by mal doraziť v pondelok. Južná Kórea už vydala najvyššiu tajfúnovú výstrahu.

06.09.2020 19:10
debata

Haishen prichádza iba niekoľko dní po tajfúne Maysak, ktorý patril k najsilnejším za posledné roky. Silu očakávaného dažďa meteorológovia podľa AP prirovnali k vyliatiu vedra plného vody na hlavu. Úrady pred tajfúnom obyvateľov Japonska varovali s predstihom niekoľkých dní a vyzvali ich, aby si zaistili dostatočné zásoby potravín a vody.

Vyliatie z korýt podľa úradov hrozí u niekoľkých riek na hlavnom juhozápadnom ostrove Kjúšú. Na televíznych záberoch z Kjúšú kamery zachytili ľudí, ktorí sa pred očakávaným zosilnením vetrov večer uchýlili do telocviční. Úrady uviedli, že evakuovaní musia dodržiavať bezpečné rozostupy pre koronavírus.

Tajfún Haishen (Chaj-šen), čo čínsky znamená Boh mora, podľa japonského meteorologického ústavu sprevádza vietor s rýchlosťou až 162 kilometrov za hodinu po tom, čo už udrel na Okinawu a ostrov Amami Ošima. Úrady na Amami Ošima vyzvali na evakuáciu a vydali výstrahy pred vlnobitím, silným dažďom a bleskami.

Pre tajfún boli v západnom Japonsku zatvorené fabriky, školy a podniky. Zrušené boli tiež stovky letov a prerušená bola tiež prevádzka vlakov. Japonský meteorologický ústav uviedol, že pravdepodobne nevydá najvážnejšiu tajfúnovú výstrahu, vyzval ale obyvateľov k čo najväčšej opatrnosti. V nízko položených oblastiach, najmä okolo ústí riek, podľa šéfa úradu hrozia záplavy.

Úrady státisícom ľudí odporučili, aby sa evakuovali do obecných centier a škôl. To sa podľa BBC týka napríklad všetkých 36 600 obyvateľov mesta Goto v prefektúre Nagasaki, kde tajfún môže udrieť priamo. Podľa miestnych médií sa niektorí ľudia rozhodli tajfún prečkať v miestnych hoteloch, aby znížili riziko nákazy koronavírusom.

Pohyb Haishenu sa podobá tajfúnu Maysak, ktorý zasiahol Japonsko pred niekoľkými dňami, desiatky ľudí zranil a zanechal tisíce domácností bez prúdu. Nákladná loď prevážajúca 43 členov posádky a skoro 6 000 kusov dobytka z Nového Zélandu stroskotala neďaleko japonských brehov. Objavené bolo jedno telo a dvaja ľudia boli zachránení. Pátranie však muselo byť kvôli Haishenu prerušené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún