Saudskoarabský súd vyniesol konečný verdikt v prípade vraždy Chášukdžího

Saudskoarabský súd vyniesol konečný verdikt procese s ôsmimi osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Päť osôb dostalo 20-ročný trest väzenia a ďalší traja boli odsúdení na odňatie slobody od siedmich do desiatich rokov. Informovala o tom v pondelok saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

07.09.2020 17:25
Džamál Chášakdží Foto: ,
Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na zábere z roku 2011.
debata (9)

Trestný súd v Rijáde v pondelok odsúdil na maximálny trest 20 rokov vo väzbe päť osôb. Jedna osoba dostala desaťročný trest väzenia a dve sedemročný trest.

Súdny proces výrazne kritizovali ľudskoprávne organizácie a nezávislý vyšetrovateľ z OSN, ktorý uviedol, že za vinných neboli uznaní nijakí vysokí predstavitelia Rijádu, ako ani objednávatelia vraždy, píše agentúra AP. Pochybnosti o nezávislosti boli vyslovené i na adresu tamojšieho súdu.

Verdikt rijádskeho súdu je konečný, uviedla miestna prokuratúra.

Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží