Na východe Ukrajiny po viac ako mesiaci zahynul v boji ukrajinský vojak

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila smrť vojaka v boji s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Ide o prvé úmrtie, odkedy pred viac ako mesiacom vstúpilo do platnosti prímerie, píše agentúra DPA.

07.09.2020 18:18
debata (45)

„Nepriateľ začal streľbu z ručných zbraní proti našim vojakom blízko obce Pryčepylivka. Jeden ukrajinský vojak bol zabitý,“ uvádza vyhlásenie armády.

Dvaja ďalší vojaci zomreli po výbuchu nášľapnej míny v nedeľu.

Separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky v pondelok uviedli, že Ukrajina v priebehu uplynulých 24 hodín porušila prímerie dvakrát, keď ostreľovala predmestia Donecka granátmi, píše agentúra TASS.

Nové prímerie platí na východe Ukrajiny od 27. júla. Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE), ktorá ho nezávisle monitoruje, uvádza, že ide o jedno z najstabilnejších prímerí z viac ako dvoch desiatok, ktoré už na východe Ukrajiny súperiace strany uzavreli.

Ozbrojený konflikt na Donbase vypukol po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny, kde žije prevažne po rusky hovoriace obyvateľstvo, sa posilnili separatistické nálady. Celkovo si konflikt vyžiadal už viac ako 13-tisíc obetí na životoch.

Kyjev a vlády západných štátov obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory proruským separatistom na východe Ukrajiny, čo Rusko popiera.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Donecká republika