Kalesnikavovú sa mali pokúsiť vyhnať z Bieloruska

Predstavitelia bieloruskej opozičnej Koordinačnej rady Ivan Kravcov a Anton Radňankov neopustili Bielorusko dobrovoľne - boli odtiaľ vyhnaní nasilu. Na margo incidentu na bielorusko-ukrajinskej hranici z utorka rána to podľa agentúry Ukrinform uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

08.09.2020 11:30 , aktualizované: 20:06
Maryja Kalesnikavová Foto:
Na archívnej snímke z 30. augusta 2020 popredná predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová počas zhromaždenia v Minsku
debata (311)

V médiách sa medzičasom objavili informácie, že Kravcova a Radňankova na Ukrajine zadržali. Hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko to však v komentári pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) poprel.

Kravcovov advokát Jevgenij Pyľčenko pre spravodajský portál Tut.by vyhlásil, že síce nevie, kde sa jeho klient nachádza, ale snaží sa to zistiť.

Heraščenko dodal, že pokus vyhnať z Bieloruska Maryju Kalesnikavovú nebol úspešný, keďže „podnikla opatrenia, aby zabránila svojmu presunu cez hranicu“ – na územie Ukrajiny. Túto líderku bieloruskej opozície momentálne zadržiava bieloruská pohraničná služba. Podľa Tut.by to potvrdil jej hovorca Anton Byčkovskij.

Byčkovskij sa podľa portálu Tut.by vyjadril, že všetci traja predstavitelia bieloruskej opozície prešli v utorok okolo 05.00 h miestneho času obvyklou pohraničnou kontrolou a vydali sa k hranici Bieloruska s Ukrajinou. Ich auto však po ceste náhle zrýchlilo a „vtedy bola z neho Kalesnikavová akoby vyhodená“, tvrdil Byčkavskij, ktorý dodal, že následne bola zadržaná za pokus o nedovolené prekročenie štátnej hranice.

Koordinačná rada bieloruskej opozície pre portál Tut.by uviedla, že Kalesnikavová nemala a nemá v úmysle opustiť Bielorusko. Právnik a člen prezídia koordinačnej rady Maksim Znak pre Tut.by uviedol, že po nedávnom zadržaní a vyhnaní z Bieloruska Voľhy Kavaľkovovej – splnomocnenkyne líderky Sviatlany Cichanovskej – sa stretol s Radňakovom, Kalesnikavovou a Kravcovom, aby diskutovali o svojom ďalšom postupe v prípade, že im bieloruské úrady dajú na výber podobne ako exministrovi Pavlovi Latuškovi a Kavaľkovovej – buď opustiť krajinu, alebo podstúpiť represie.

Kalesnikavová sa vtedy podľa Znaka jednoznačne vyjadrila, že z Bieloruska neodíde za žiadnych okolností, iba ak by voči nej bolo použité násilie.

Bieloruská opozícia a jej naklonené médiá v pondelok oznámili zmiznutie Kalesnikavovej. Svedkovia uviedli, že ju uniesli neznáme osoby v blízkosti národného múzea nachádzajúceho sa v centre Minska. Následne o političke neboli žiadne správy a príbuzní v pondelok večer nahlásili jej nezvestnosť na polícii.

V utorok bieloruská opozícia potvrdila, že nedokáže nadviazať kontakt s ďalšou aktivistkou, ktorá je oficiálnou zástupkyňou bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Ide o Antaninu Kanavalavovú, s ktorou nie je možné sa skontaktovať a miesto, kde sa nachádza, nie je známe.

Lukašenko nebude komunikovať s opozíciou

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že nebude komunikovať s Koordinačnou radou vytvorenou v polovici augusta opozíciou, pretože nevie „kto sú títo ľudia“ a nepovažuje ich za opozíciu. Všetky návrhy predložené Koordinačnou radou označil Lukašenko za „katastrofu pre bieloruský národ“. Informovali o tom agentúry TASS a Interfax.

Z rozhovoru s Lukašenkom citoval ruský novinár Roman Babajan, ktorý je šéfredaktorom rozhlasovej stanice Govorit Moskva a ktorý bol členom skupiny ruských novinárov pozvaných do Minska na to, aby s bieloruským prezidentom urobili rozhovor.

Podľa Babajanovej správy na jeho stránke na sociálnej sieti Telegram si Lukašenko myslí, že opozícia chce „spretŕhať všetky naše väzby s bratským Ruskom“; chce, aby sa v Bielorusku platilo za vzdelanie a lekársku starostlivosť, a plánuje zničiť aj „všetky naše priemyselné podniky“ a z ich zamestnancov spraviť nezamestnaných.

Spravodajský portál Meduza.io z rozhovoru citoval, že Lukašenko je pripravený uskutočniť predčasné prezidentské voľby, ale až po reforme ústavy. Uviedol, že chce pokračovať v integrácii s Ruskom, ale až vtedy, keď „reálne začnú fungovať“ už existujúce inštitúcie spoločného zväzového štátu.

Na margo nedávno medializovaného záberu, ako vystupuje z vrtuľníka so zbraňou v ruke, Lukašenko uviedol, že to „znamenalo iba jedno“ – dať najavo, že nikam neutiekol a je pripravený brániť svoju krajinu až do konca.

„Áno, možno som sa (v prezidentskom kresle) trochu zasedel, ale len ja teraz môžem chrániť Bielorusov,“ zdôraznil. „Krajinu som budoval štvrťstoročia a (teraz) len tak neodídem,“ vyhlásil Lukašenko, ktorý dodal, že ak by sa moci vzdal, jeho podporovateľom by hrozilo násilie.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas... Foto: SITA/AP, Nikolai Petrov
Alexandr Lukašenko Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas interview s ruskými novinármi v Minsku, 8. septembra 2020

Porušovanie ľudských práv

Rada Európy je znepokojená najnovšími správami o porušovaní ľudských práv v Bielorusku. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

Predsedníčka 47-člennej celoeurópskej organizácie v oficiálnom stanovisku pre médiá uviedla, že Rada Európy je „vážne znepokojená“ najnovšími hrozbami pre ľudské práva v Bielorusku.

„Nahlásené obťažovanie a prenasledovanie členov Koordinačnej rady je mimoriadne znepokojujúce, rovnako ako opätovné zatýkanie predstaviteľov občianskej spoločnosti a obyčajných účastníkov protestov. Masové zastrašovanie občanov vládnymi agentmi alebo inými aktérmi je absolútne neprijateľné a musí sa zastaviť. Pokračovanie v takýchto nezákonných postupoch predstavuje zjavné riziko zhoršenia už aj tak zložitej situácie a môže mať nepredvídateľné následky. Existuje riziko, že sa Bielorusko dostane do stavu bezprávia a politického prenasledovania,“ opísala situáciu Pejčinovičová Buričová.

Zároveň v mene Rady Európy vyzvala súčasné vedenie Bieloruska, aby ukončilo represie, ku ktorým dochádza. Upozornila tiež, že najlepší spôsob riešenia tejto situácie je zapojiť do korektného a otvoreného dialógu občiansku spoločnosť s cieľom bezodkladne pripraviť a uskutočniť potrebné reformy.

Šéf NATO i Francúzsko odsúdili svojvoľné zatýkanie členov opozície v Bielorusku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil „zatýkanie a únosy“ opozičných aktivistov bieloruskými predstaviteľmi. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Počas telefonátu s ministrami zahraničných vecí Lotyšska, Poľska a Estónska vyjadril Stoltenberg „vážne obavy zo svojvoľného zatýkania a únosov opozičných predstaviteľov“. Takéto konanie nazval šéf NATO „neprijateľným porušením medzinárodných noriem“.

V zjavnej reakcii na tvrdenia bieloruskej vlády, že NATO posilňuje svoje vojenské jednotky v regióne, Stoltenberg uviedol, že NATO „zostáva ostražité, striktne defenzívne a pripravené zastaviť akékoľvek útoky voči svojim spojencom“.

Zatýkanie členov opozície a snahu o ich nútený odchod z Bieloruska v utorok odsúdilo aj Francúzsko, informovala agentúra AFP.

„Francúzsko dôrazne odsudzuje svojvoľné zatýkanie a praktiky, ktoré v posledných dňoch viacerých členov (opozičnej) Koordinačnej rady, ako aj mnohých demonštrantov nútia odchádzať do exilu,“ uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Paríž zároveň vyzval na objasnenie prípadu Maryje Kalesnikavovej, ktorá bola údajne zadržaná po tom, ako odmietla nútenú deportáciu na Ukrajinu.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #zadržanie #Maryja Kalesnikavová