Po sankciách a koronavíruse uštedril Kimovmu režimu ďalšiu ranu tajfún Majsak

Tajfún Majsak, ktorý sa minulý týždeň prehnal cez Kórejský polostrov, zničil tisícky domácností a štátnych budov, vyhlásil počas utorkového zhromaždenia Kórejskej strany práce líder Severnej Kórey Kim Čong-un. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

09.09.2020 14:08
Kim Čong-un / KĽDR / Severná Kórea / Foto:
Líder Severnej Kórey Kim Čong-un (uprostred) počas návštevy jednej z kórejských provincií, ktorú zasiahol tajfún Majsak.
debata (1)

Popri koronakríze a sankciách, ktoré na Severnú Kóreu uvalili Spojené štáty, či nedávnych rozsiahlych záplavách spôsobil tajfún v krajine ďalšie ekonomické straty.

Podľa správy severokórejskej tlačovej agentúry KCNA došlo v meste Komdok k zničeniu alebo zaplaveniu viac ako 2000 domácností a niekoľkých štátnych budov. Tajfún paralyzoval dopravu, zaplavil desiatky kilometrov ciest a železníc a zničil 59 mostov.

Tieto škody prinútili Kima „prehodnotiť pripravované koncoročné projekty“ v krajine, ktoré počas zhromaždenia strany bližšie nešpecifikoval.

Kim taktiež uviedol, že pomoc mestu Komdok je nateraz prioritou pre obnovu „dôležitých tepien národného hospodárstva“.

Dodal, že obnova domov, ciest a železníc má byť dokončená do 10. októbra – v ten deň budú prebiehať oslavy 75. výročia založenia Kórejskej strany práce.

Kim cez víkend navštívil tajfúnom zasiahnuté oblasti KĽDR. Podľa niektorých odborníkov tak chce v ľuďoch vyvolať dojem súcitného vládcu, ktorý sa stará o svoju krajinu, pričom sa snaží posilniť jednotu tvárou v tvár ekonomickým neúspechom a vonkajšiemu tlaku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #tajfún #Kim Čong-un #koronavírus