Rusko kritizovalo Nemecko v súvislosti s údajnou otravou Navaľného

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu Nemecku vyčítalo, že naťahuje vyšetrovanie údajnej otravy kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Moskva tiež kritizovala podľa nej "absolútne neakceptovateľný tón, akým (Berlín) rozširuje svoj postoj smerom k svetovej verejnosti". Informovala o tom agentúra DPA.

09.09.2020 18:57 , aktualizované: 22:51
debata (210)

Berlín podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova nereaguje v prípade Navaľného na oficiálne otázky ruskej prokuratúry. Nemecko údajne koná „nekonštruktívne“ a jeho cieľom je zdiskreditovať Rus­ko.

Rusko sa tiež ohradilo voči „nepodloženým obvineniam a ultimátam“ zo strany Nemecka, napísala agentúra AFP. Nemecký veľvyslanec v Moskve Géza Andreas von Geyr, ktorého si na stredu predvolal ruský rezort diplomacie, dostal počas stretnutia varovanie, že ak Berlín odmietne Rusku poskytnúť informácie o prípade Navaľného vrátane medicínskych záverov, bude to Rusko považovať za „nepriateľskú provokáciu“, ktorá bude mať dôsledky na rusko-nemecké vzťahy.

Nemecko a jeho spojenci v NATO a EÚ budú niesť plnú zodpovednosť za kroky Berlína v súvislosti s Navaľného kauzou, citovala hrozbu Ruska agentúra TASS.

Nemecká vláda odovzdala výsledky testov, ktoré sú podľa nej dôkazom, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok, Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW), informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov.

Nemecko totiž nevidí dôvod, aby tieto zistenia doručilo priamo Rusku, povedala novinárom zastupujúca hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová. Dodala, že Nemecko naďalej vyzýva Rusko, aby mu odovzdalo informácie týkajúce sa Navaľného. Pravdepodobnú otravu Navaľného označila za porušenie medzinárodných zákonov o zákaze chemických zbraní.

Odovzdanie vzoriek testov OPCW, ktorej členom je aj Rusko, potvrdil aj hovorca nemeckého ministerstva obrany.

Navaľnyj (44) je momentálne hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité v Berlíne. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno. V pondelok ho lekári prebudili z umelého spánku po tom, čo sa jeho stav zlepšil.

Nemecký týždenník Die Zeit: Za otravou Navaľného stojí Kremeľ

Nemecká vláda nemá podľa týždenníka Zeit pochybnosti o tom, že útok jedom na predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného vykonala ruská tajná služba na pokyn Kremľa. Vyplýva to z analýzy inštitútu nemeckej armády pre farmakológiu a toxikológiu so sídlom v Mníchove, podľa ktorej bol Navaľnyj otrávený novým typom látky novičok, ktorú svet doteraz nepoznal.

Ako píše ďalej Die Zeit, nový variant novičku je ešte smrteľnejší ako jeho predošlé verzie a údajne pôsobí pomalšie. Zvyšky tejto látky sa našiel na Navaľného rukách a na hrdle fľaše, z ktorej pil.

Nemecko predpokladá, že jed do čaju Navaľného nakvapkal alebo ním potrel povrch šálky, z ktorej tento opozičný politik pil, jeden z agentov ruskej tajnej služby FSB, ktorí Navaľného sledovali, respektíve iný utajený agent. Navaľnyj mal následne po požití jedu zomrieť ešte na palube lietadla smerujúceho z Tomska do Moskvy.

Za to, že Navaľnyj je ešte nažive, vďačí podľa Berlína len zhode šťastných okolností konkrétne rýchlej reakcii pilota, ktorý núdzovo pristál v Omsku, ako aj tamojším lekárom, ktorí mu okamžite intravenózne podali atropín.

Nemeckí odborníci sú presvedčení, že akciu s použitím takéhoto smrtiaceho a komplexného jedu mohli vykonať jedine tajné služby. Už samotná existencia nového variantu novičku totiž podľa nich vylučuje, že by použil na vlastnú päsť jeden z ruských oligarchov. Na výrobu tohto dvojzložkového jedu je totiž potrebné špeciálne laboratórium a jeho použitie navyše bežní kriminálnici neovládajú.

Nemecké tajné služby okrem toho považujú za nemysliteľné, že by na ruskom území operoval zahraničný agent, vzhľadom na stálu prítomnosť FSB, ktorá Navaľného v Tomsku detailne sledovala. Všetko nasvedčuje tomu, že pokyn na odstránenie Navaľného z cesty vydal Kremeľ, zhrnul Die Zeit.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Alexej Navaľnyj