Stav svetovej divokej prírody poklesol za uplynulé polstoročie o vyše dve tretiny

Svetová populácia divoko žijúcich zvierat, vtáctva a rýb poklesla za menej než 50 rokov následkom bezuzdnej nadmernej konzumácie o viac ako dve tretiny. Oznámili to vo štvrtok experti a dôrazne vyzvali na záchranu prírodného prostredia, informuje tlačová agentúra AFP.

10.09.2020 13:50
Diviak / Príroda / Foto: ,
debata (5)

Ľudská činnosť výrazne znehodnotila tri štvrtiny všetkej súše a 40 percent svetových oceánov, pričom zrýchľujúce sa ničenie prírody bude mať s veľkou pravdepodobnosťou neblahé následky na zdravie a živobytie ľudstva.

Dokument s označením Living Planet Index, ktorý sleduje stav vyše 4000 druhov stavovcov na celom svete, upozorňuje, že zintenzívňujúce sa odlesňovanie a rozširovanie poľnohospodárskej činnosti sú kľúčovými faktormi, ktoré stoja za 68-percentným priemerným poklesom daných populácií v rokoch 1970–2016.

Vedci ďalej varujú, že pokračujúci úbytok prírodného prostredia zvyšuje riziko pandémií v budúcnosti, keďže ľudia rozširujú svoju prítomnosť do čoraz užšieho kontaktu s divými zvieratami.

Predmetný dokument, ktorý vznikol zo spolupráce Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Londýnskej zoologickej spoločnosti (ZSL), je už 13. vydaním tejto publikácie vychádzajúcej každé dva roky.

„Ide o zrýchľujúci sa pokles, ktorý monitorujeme 30 rokov a pokračuje zlým smerom. V roku 2016 sme doložili 60-percentný pokles, dnes je táto bilancia na úrovni 70 percent. To všetko je mihnutím oka v porovnaní s miliónmi rokov, čo na planéte žijú mnohé druhy,“ povedal o zmenšení biodiverzity Zeme od roku 1970 riaditeľ WWF Marco Lambertini.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda