Irán odštartoval manévre v blízkosti strategického Hormuzského prielivu

Irán vo štvrtok odštartoval každoročné vojenské cvičenie v blízkosti strategicky významného Hormuzského prielivu. Manévre, na ktorých sa zúčastňuje iránske námorníctvo, letectvo aj pozemné sily, sa konajú v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Teheránom a Washingtonom, píše agentúra AP.

10.09.2020 18:57
debata (11)

Trojdňové vojenské cvičenie sa koná v Ománskom zálive v rozsiahlej oblasti s rozlohou takmer dva milióny kilometrov štvorcových. Zúčastňujú sa na ňom aj ponorky a bezpilotné lietadlá.

Manévre majú zlepšiť pripravenosť iránskej armády na „zahraničné hrozby a akúkoľvek prípadnú inváziu,“ citovali miestne médiá veliteľa cvičení.

Podľa AP mohlo toto vyjadrenie odkazovať na možnú vojenskú hrozbu zo strany USA, s ktorými má Irán dlhodobo napäté vzťahy, v posledných rokoch najmä kvôli iránskemu jadrovému programu. Spojené štáty sa v súčasnosti snažia o predĺženie zbrojného embarga, ktoré na Teherán uvalila OSN a malo by vypršať v októbri.

V júli tohto roka Teherán vypálil strelu z bojového vrtuľníka na maketu americkej lietadlovej lode v rámci manévrov v Hormuzskom prielive, cez ktorý sa preváža približne 20 percent svetovej produkcie ropy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #vojenské cvičenie #Hormuzský prieplav