Konfliktné strany v Líbyi sa dohodli na obsadení kľúčových štátnych postov

Delegáti konfliktných strán v Líbyi sa vo štvrtok po piatich dňoch rokovaní dohodli v Maroku na obsadení kľúčových štátnych inštitúcií v krajine. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení, informovala agentúra AFP.

11.09.2020 11:38
Líbya / Vojak / Vojna / Stráž / Foto: ,
debata (1)

Líbya je v súčasnosti rozdelená medzi dva súperiace tábory: na jednej strane je vláda národnej jednoty (Government of National Accord – GNA), ktorá je uznaná OSN aj Európskou úniou a má vojenskú podporu Turecka a Kataru, pričom východ krajiny kontroluje poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý má podporu Egypta, SAE, Jordánska a Ruska.

Oba konfliktné tábory 22. augusta, každá strana separátne, vyhlásili prímerie a prípravu celonárodných volieb. Doteraz všetky pokusy o vyriešenie líbyjskej krízy zlyhali.

Súperiace strany sa stretli 7. septembra – viac ako dva týždne po ohlásení prímeria – v marockom meste Bouznika. Cieľom rozhovorov, ktoré boli pôvodne naplánované na dva dni, bolo posilniť prímerie a pripraviť pôdu pre rokovania o riešení sporov v krajine.

Podľa vyhlásenia ide o „rozsiahlu dohodu“, ktorá určuje „kritériá, transparentné mechanizmy a úlohy“ týkajúce sa prerozdelenia významných postov v krajine. Táto dohoda takisto obsahuje „dôležité kompromisy“. Konkrétne body dohody však zverejnené neboli.

Ďalšie stretnutie je naplánované na koniec septembra, keď sa má hovoriť o implementácii uzavretej dohody. Maroko bolo miestom mierových rokovaní aj v roku 2015, ktoré vtedy viedli k vytvoreniu vlády v Tripolise.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya