Grécko začalo stavať stany pre migrantov zo zničeného tábora Moria

Grécke úrady začali v piatok stavať stany pre tisíce migrantov, ktorí zostali bez strechy nad hlavou po ničivom požiari, ktorý zachvátil v noci na utorok tábor Moria na ostrove Lesbos. Informovala o tom agentúra DPA.

11.09.2020 17:25
Migrant / Utečenec / Foto: ,
debata

Viac ako 12-tisíc migrantov z tohto najväčšieho gréckeho utečeneckého tábora je už tri dni bez prístrešia a pravidelného prísunu vody a potravín. Aj počas chladných nocí táboria na okolitých poliach a pozdĺž ciest a absencia hygienických opatrení v kombinácii so vzniknutým chaosom zvyšuje riziko šírenia nového koronavírusu.

Úrady preto hľadajú urýchlené riešenie situácie. V piatok začali pre migrantov stavať provizórny stanový tábor v priestoroch strelnice gréckej armády, ktorá sa nachádza len niekoľko kilometrov od metropoly Lesbosu Mytilini. V tejto lokalite sa už nachádza jeden menší utečenecký tábor nazývaný Kara Tepe.

Mnohí miestni obyvatelia podľa agentúry Reuters s výstavbou nového stanového tábora pre migrantov z Morie nesúhlasia. Na ostrove totiž silnejú protiutečenecké nálady a jeho obyvatelia dúfali, že po požiari migrantov z ostrova odvezú.

V snahe vyhnúť sa protestom preto úrady pri výstavbe provizórneho tábora postupujú obozretne: oficiálne neprezradili miesto, ktoré bolo preň určené. Stany a ďalšie potreby prevážali na miesto vrtuľníkmi.

Nespokojní utečenci usporiadali v piatok krátky protest na ceste do hlavného mesta Mytilini a požadovali povolenie na odchod. Protestujúci tlieskali, spievali a tancovali. Niektorí držali tabuľky s textom, v ktorom žiadali o pomoc Nemecko. Protest prebehol podľa agentúry AP pokojne.

Chronicky preplnenú Moriu požiarom takmer celú zničil. Tábor bol prechodným domovom pre približne 12 700 ľudí (vrátane zhruba 4000 maloletých) prevažne zo Sýrie a Afganistanu, čo viac ako štvornásobne prevyšovalo jeho kapacitu. Grécke úrady uviedli, že požiar zrejme založili samotní migranti, rozhorčení zo zavedenia karanténnych opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Karanténu zaviedli v tábore minulý týždeň, keď tam zaznamenali prvý prípad nákazy. Pri následnom testovaní bolo identifikovaných minimálne 35 nakazených migrantov. V zmätku, ktorý vznikol v dôsledku požiaru, však s nimi úrady stratili kontakt, píše Reuters.

Desať členských štátov Európskej únie sa dohodlo na prijatí 400 maloletých migrantov bez sprievodu, ktorí zostali po požiari bez prístrešia.

Letecký pohľad na zhorený utečenecký tábor... Foto: SITA/AP, Panagiotis Balaskas
Grécko Lesbos migranti Moria tábor požiar Letecký pohľad na zhorený utečenecký tábor Moria na ostrove Lesbos v Grécku
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #tábor #migranti