Prerušené pojednávanie s Assangeom bude pokračovať v pondelok

Súdne pojednávanie so zakladateľom WikiLeaks Julianom Assangeom vo veci jeho možného vydania do Spojených štátov, bude pokračovať v pondelok 14. septembra. Konanie prerušili vo štvrtok pre obavy z výskytu koronavírusu v súdnej sieni, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na webstránku WikiLeaks.

11.09.2020 20:06
debata

Prerušenie nariadila sudkyňa londýnskeho súdu, ktorý rieši Assangeov prípad, pre obavy z toho, že jeden člen právneho tímu zastupujúceho vládu USA prišiel do kontaktu s nakazenou osobou.

Stránka WikiLeaks v piatok oznámila, že uvedený právnik už absolvoval test na koronavírus s negatívnym výsledkom, čo otvorilo cestu k obnoveniu súdneho pojednávania.

Americké obvinenia voči Assangeovi sa týkajú prevažne špionáže a sprisahania za účelom preniknutia do počítačových systémov a zverejnenia tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov. Austrálčanovi (49) hrozí v prípade usvedčenia až 175 rokov väzenia, teda fakticky doživotný trest.

Extradičné súdne konanie na trestnom súde Old Bailey v Londýne sa začalo v pondelok a verdikt by mal byť vynesený približne o mesiac. Assange neúspešne žiadal o preloženie celého konania až na január budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange