Zomrel malijský exprezident Moussa Traoré

Vo veku 83 rokov zomrel Moussa Traoré, ktorý bol prezidentom afrického štátu Mali od roku 1968 do svojho zosadenia v roku 1991. S odvolaním sa na príbuzných o tom v utorok informovala agentúra AFP.

15.09.2020 19:32
Moussa Traoré Foto: ,
Na archívnej fotografii z roku 1984 prezident Mali Moussa Traoré
debata (1)

Moussa Traoré, vtedy poručík, bol hlavným aktérom štátneho prevratu, ktorý sa v Mali odohral 19. novembra 1968 a zosadil vtedajšieho prezidenta Modiba Keitu. Keita bol pri moci od roku 1960, keď Mali získalo nezávislosť. Traoré sa stal prezidentom o rok neskôr a v podstate autoritársky vládol až do roku 1991.

Traoré zomrel len desať dní pred svojimi 84. narodeninami a sedem dní pred oslavami výročia vyhlásenia nezávislosti Mali. Zomrel v čase, keď Mali zažíva hlbokú bezpečnostnú, hospodársku a politickú krízu. Táto africká krajina totiž zažila štvrtý prevrat v poradí od získania nezávislosti a veľmi namáhavo sa snaží nájsť spôsob, ako riešiť jeho dôsledky.

Z Traorého sa v posledných rokoch stal akýsi múdry starec, ku ktorému si politici prichádzali po rady. Agentúra AFP predpokladá, že jeho smrť preto skomplikuje snahy o normalizáciu situácie v Mali po nedávnom prevrate.

Lídri krajín západnej Afriky združení v organizácii ECOWAS v rámci snáh o upokojenie situácie v Mali vyzvali v utorok šéfa vojenskej junty a dočasnú hlavu štátu Assimiho Goitu, aby po takmer mesiaci odovzdal moc civilistom.

Goita mal v utorok za zavretými dverami predniesť prejav k lídrom ECOWAS a predostrieť v ňom svoje plány pre spravovanie Mali.

Ním vedená junta počas uplynulého víkendu podporila plán, ktorého súčasťou bolo vytvorenie prechodnej vlády a mandátom na 18 mesiacov. V pláne sa počíta sa aj s viceprezidentom a prechodnou radou, ktorá bude slúžiť ako národné zhromaždenie. Prezidenta a viceprezidenta vyberie skupina ľudí, ktorých určí junta. Malijské protestné hnutie však tento plán odmietlo.

Vojenská junta, ktorá sama seba nazýva Národný výbor pre obnovu demokracie a štátu, 18. augusta zatkla prezidenta krajiny Ibrahima Boubacara Keitu a prebrala v Mali moc.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Afrika #Mali