Izrael podpísal dohody o normalizácii vzťahov s Bahrajnom a SAE

Izrael podpísal v utorok v Bielom dome vo Washingtone dohody o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom. Informovala o tom televízia CNN.

15.09.2020 19:58 , aktualizované: 21:29
Trump netanjahu  Khalifa  Al-Nahyan biely dom Foto: ,
Zľava: Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, americký prezident Donald Trump a ministri zahraničných vecí SAE a Bahrajnu na balkóne Bieleho domu. 15.9.2020
debata (21)

Za prítomnosti prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorého vláda dohody sprostredkovala, podpísal historické dokumenty izraelský premiér Benjamin Netanjahu s ministrami zahraničných vecí SAE a Bahrajnu, Abdalláhom ibn Zajd Nahajánom a Abdullatíf az-Zajáním.

Trojica politikov podpísala aj spoločnú deklaráciu s Trumpom, píše agentúra AFP. Na podujatí sa napriek koronakríze zúčastnili stovky pozvaných hostí, lídri si však pri príležitosti dohôd slávnostne nepodávali ruky.

„Sme tu dnes popoludní, aby sme zmenili beh dejín,“ vyhlásil Trump z balkóna nad Južným trávnikom Bieleho domu. „Po desaťročiach rozporov a konfliktu si pripomíname úsvit nového Blízkeho východu,“ dodal americký prezident.

„Historický deň pre mier na Blízkom východe,“ napísal Trump skôr na Twitteri vyzdvihujúc uzavretie „prelomových dohôd, ktoré nikto nepovažoval za možné“. „Ďalšie krajiny budú nasledovať!“ dodal americký líder, ktorý dúfa, že tieto mierové dohody podporia jeho šance na opätovné zvolenie v novembrových prezidentských voľbách.

Trump tiež Netanjahuovi odovzdal symbolický kľúč od Bieleho domu, informovala agentúra DPA. Izraelský líder vyhlásil, že Trump má „kľúč k srdciam“ Izraelčanov. „Myslím si, že Izrael už nie je izolovaný,“ dodal prezident USA.

Z pásma Gazy boli vypálené dve rakety

Z palestínskeho pásma Gazy ovládaného militantným hnutím Hamas boli v utorok večer smerom na územie Izraela vystrelené dve rakety. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že správa o vypálení rakiet na židovský štát bola zverejnená krátko po tom, ako boli vo Washingtone podpísané prelomové zmluvy o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a dvoma arabskými štátmi Perzského zálivu.

Izraelská armáda spresnila, že z pásma Gazy boli vypálené dve rakety, pričom jednu z nich zneškodnil izraelský protiraketový štít Železná kupola. Druhá raketa dopadla na území pobrežného mesta Ašdod a ľahko pritom zranila najmenej dvoch ľudí, informovali miestne záchranné služby. AFP dodala, že k raketovému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna z palestínskych frakcií.

Pre Blízky východ sú nové dohody výraznou zmenou desaťročia trvajúceho stavu, pri ktorom sa arabské krajiny snažili zachovať jednotný postoj voči Izraelu v súvislosti s jeho zaobchádzaním s Palestínčanmi.

Dosiaľ poslednými arabskými krajinami, ktoré nadviazali diplomatické vzťahy s Izraelom, boli Egypt v roku 1979 a Jordánsko v roku 1994.

SAE a Bahrajn sú pritom prvými krajinami Perzského zálivu, ktoré nadviazali oficiálne vzťahy s Izraelom, približuje agentúra DPA. Podľa agentúry AP je ich zbližovanie v súlade s ich spoločným odporom voči Iránu a jeho agresii v regióne.

Netanjahu: Tento deň je kľúčový bod dejín

Netanjahu na podpisovej ceremónii povedal, že nová mierová iniciatíva Spojených štátov má potenciál definitívne ukončiť arabsko-izraelský konflikt. „Tento deň je kľúčový bod dejín, predznamenáva nový úsvit mieru,“ vyhlásil izraelský líder. „Napriek mnohým výzvam a utrpeniu, ktorému sme všetci vystavení – napriek tomu všetkému sa na chvíľu zastavme a buďme vďačný za tento pozoruhodný deň.“

Trump predtým na bilaterálnej schôdzke s Netanjahuom vyhlásil, že Izrael má blízko k uzavretiu mierových dohôd s ďalšími „piatimi alebo šiestimi“ arabskými krajinami.

Šéf diplomacie SAE Abdalláh ibn Zajd Nahaján vo svojom príhovore osobne poďakoval Netanjahuovi za to, že si „zvolil mier, a za zastavenie anektovania palestínskych území“. „Mier si vyžaduje odvahu, budovanie budúcnosti si vyžaduje odvahu,“ uviedol Abdalláh. „Prišli sme sem dnes, aby sme svetu povedali, že toto je náš prístup,“ dodal s tým, že všetky dohody medzi arabskými krajinami a Izraelom sú kroky k „mieru a rozvoju“. Normalizácia vzťahov s Izraelom podľa neho umožní emirátom, aby naďalej podporovali Palestínčanov v ich úsilí o vlastný štát.

Bahrajnský minister zahraničných vecí označil dohodu s Izraelom za „historický krok“ a „moment nádeje a príležitosti pre všetky národy Blízkeho východu“. Abdullatíf az-Zajání súčasne apeloval na „spravodlivé, úplné a trvajú dvojštátové riešenie“ konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. „Blízky východ bol pridlho brzdený konfliktom a nedôverou, čo spôsobilo nevýslovnú skazu a zmarilo zámery generácií našich najlepších a najšikovnejších mladých ľudí,“ doplnil.

Palestínčania protestovali

Na protest proti podpísaniu zmlúv o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a dvoma štátmi Perzského zálivu sa v utorok vo viacerých palestínskych mestách konali demonštrácie za účasti stoviek ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Protestné zhromaždenia boli v predjordánskych mestách Nábulus a Hebron, ako aj v pásme Gazy – v rovnomennom meste Gaza, ako aj v Ramalláhu, kde sídlia úrady palestínskej samosprávy. Účastníci protestov mali v rukách palestínske vlajky a plagáty s nápismi: „Zrada“, „Nie normalizácii so židovským okupantom“, či „Zmluvy hanby“.

Demonštranti v Gaze podpálili aj plagáty s fotografiami izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, bahrajnského kráľa Hamada ibn Ísu al-Chalífu a korunného princa SAE šejka Muhammada ibn Zajda Nahajána.

Ahmad Midlál, predstaviteľ hnutia Islamský džihád v Gaze, prostredníctvom svojho vyjadrenia pre médiá odkázal „bahrajnskému režimu a Emirátom, že táto normalizácia je úplnou zradou palestínskej veci a nádejí arabského ľudu“.

Palestínsky premiér Muhammad Ištaja označil podpis zmlúv o normalizácii vzťahov spomínaných dvoch arabských krajín s Izraelom za „čierny deň pre arabský svet“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Washington #Biely dom #Spojené arabské emiráty #Bahrajn #diplomatické vzťahy #SAE