Japonsko má nového premiéra Jošihideho Sugu

Japonský parlament v stredu zvolil do funkcie premiéra nového predsedu vládnej Liberálnodemokratickej strany Jošihideho Sugu. Informovala o tom agentúra AFP.

16.09.2020 06:25 , aktualizované: 10:51
Jošihide Suga Foto: ,
Uprostred nový japonský premiér Jošihide Suga prijíma potlesk a gratulácie kolegov po tom, ako ho poslanci v dolnej komore parlamentu zvolili za predsedu vlády v Tokiu 16. septembra 2020
debata (1)

Suga v oboch funkciách vystriedal Šinzóa Abeho, ktorý koncom augusta odstúpil zo zdravotných dôvodov.

Nového premiéra čakajú v úrade náročné úlohy – koronavírusová pandémia a stabilizovanie ekonomiky v súvislosti s odloženými letnými olympijskými hrami v Tokiu. Suga neskrýva, že plánuje pokračovať v programoch, ktoré začal Abe.

Suga, ktorý bol dlho považovaný za Abeho pravú ruku, bol v pondelok zvolený za nového šéfa vládnej Liberálnodemo­kratickej strany, čím si prakticky zaistil svoje zvolenie za predsedu vlády pri stredajšom hlasovaní v parlamente, kde má vládna strana väčšinu.

Japonský export v auguste medziročne klesol o 15 percent

Prebytok japonského zahraničného obchodu sa v auguste prehĺbil. Pandémia koronavírusu naďalej ochromuje činnosť mnohých odvetví, stlačený zostáva aj spotrebiteľský do­pyt.

Hodnota exportu sa v medziročnom porovnaní znížila o 15 percent, dovozy však o vyše 20 percent vzrástli.

Svetlý bod predstavovali vývozy do Číny, ktoré posilnili o 5 %. Viac ako 20-percentný prepad ale zaznamenali vývozy aj dovozy do USA. Politicky citlivý obchodný prebytok tak klesol o 20 % na zhruba 3,5 mld. USD. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo v stredu japonské ministerstvo financií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe #Jošihide Suga