Rusko obvinilo USA z pokusu o podnietenie revolúcie v Bielorusku

Rusko v stredu obvinilo Washington z pokusu o podnietenie revolúcie v Bielorusku, kam medzičasom vycestoval ruský minister obrany Sergej Šojgu rokovať o vojenských vzťahoch, informovala agentúra Reuters.

16.09.2020 21:29
bielorusko protest demonštrácia Foto:
Protestujúci počas zhromaždenia stúpencov bieloruskej opozície v Minsku 13. septembra 2020.
debata (85)

„V podstate hovoríme o úboho maskovanom pokuse o zorganizovanie ďalšej ‚farebnej revolúcie‘ a protiústavného prevratu, ktorého ciele a zámery nemajú nič spoločné s bieloruskými občanmi,“ uviedol podľa agentúry RIA riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Sergej Naryškin.

Naryškin podľa Reuters obvinil Spojené štáty z financovania bieloruských protivládnych blogerov, z trénovania aktivistov prostredníctvom mimovládnych organizácií, ako aj z podpory iných osôb vrátane opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej. „Podľa informácií SVR zohráva USA v Bielorusku kľúčovú rolu,“ povedal Naryškin.

Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najsilnejšiu rétoriku zo strany Ruska v súvislosti s bieloruskými protestmi.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko obvinil USA zo spolčovania sa s Poľskom, Litvou, Českom a Ukrajinou, aby tak spoločne útočili na jeho vládu. „Taktiky organizátorov (protestov) boli postavené na klasickej americkej učebnici o farebnej revolúcii,“ povedal Lukašenko.

Lukašenko v rozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom počas rokovania v Minsku uviedol, že svojho ruského náprotivka Vladimira Putina požiadal o dodávku zbraní. Nešpecifikoval však, o aké zbrane ide.

Rusko pošle Bielorusku do konca roka prvú tranžu z pôžičky

Rusko pošle Bielorusku do konca roka prvú tranžu z pôžičky vo výške 1,5 miliardy USD (1,26 miliardy eur) a zvyšnú časť pôžičky mu poskytne v roku 2021. Oznámil to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov.

Siluanov novinárom povedal, že pôžička, na ktorej sa dohodli prezident Vladimir Putin a bieloruský líder Lukašenko počas rozhovorov tento týždeň, pomôže Bielorusku a jeho štátnym firmám splatiť dlhy a podporí finančnú stabilitu v krajine bývalého Sovietskeho zväzu.

Ruský minister dodal, že oba štáty sa ešte musia dohodnúť na konečných podmienkach pôžičky, ktorá bude denominovaná v ruských rubľoch aj v amerických dolároch.

Rusko sa v bieloruskej kríze postavilo na stranu Lukašenka, zatiaľ čo Západ označil výsledky volieb za sfalšované a odsúdil tvrdé zákroky voči demonštrantom. Putin koncom augusta oznámil, že Rusko na Lukašenkovu žiadosť vytvorilo záložnú policajnú jednotku, ktorá by mala byť nasadená v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií v Bielorusku vymkla spod kontroly.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #pôžička #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko