Z ugandského väzenia utieklo vyše 200 trestancov

Z ugandského väzenia utieklo 219 trestancov, ktorí usmrtili dozorcov a zmocnili sa strelných zbraní. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

17.09.2020 11:58
Kalašnikov / Zbraň / Puška / Streľba / Násilie / Foto: ,
debata (2)

K hromadnému úteku väzňov došlo v stredu večer v odľahlom horskom regióne Karamoja nachádzajúcom sa na severovýchode Ugandy pri hraniciach s Keňou. Trestanci odcudzili z väzenskej zbrojnice najmenej 15 útočných pušiek typu AK-47 a muníciu.

Podľa hovorkyne ugandskej armády ide o ťažkých kriminálnikov vrátane vrahov, zlodejov a sexuálnych násilníkov.

Bezpečnostné zložky spustili rozsiahlu operáciu, počas ktorej zabili a dolapili viacerých väzňov na úteku. „Mali celú noc na to, aby sa rozptýlili a skryli. To naše snahy komplikuje, avšak dostaneme ich,“ povedala hovorkyňa.

Od začiatku marca, keď vypukla pandémia koronavírusu, došlo v Ugande už k trom hromadným útekom väzňov, ktorí sa obávajú šírenia nákazy v preplnených väzniciach, približuje Reuters.

V priebehu uplynulých piatich mesiacov, a to do augusta 2020, sa počet väzňov v Ugande zvýšil o zhruba o desať percent na aktuálnych približne 65-tisíc. Takýto enormný nárast pripisujú miestne úrady veľkému počtu osôb zatknutých za porušenie epidemiologických opatrení, ako napríklad zákazu vychádzania či cestovných obmedzení.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trestanci #Uganda #útek z väzenia