Nemecko požiadalo OPCW o pomoc pri vyšetrovaní prípadu Navaľného

Nemecko požiadalo Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) o pomoc pri vyšetrovaní údajnej otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zakázanou toxickou látkou. Oznámila to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie OPCW.

17.09.2020 15:17
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
debata (114)

Experti v Nemecku a ďalších európskych krajinách dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Látky typu novičok boli vyvinuté v rámci tajného vojenského programu v bývalom Sovietskom zväze.

„Technický sekretariát OPCW dostal od Nemeckej spolkovej republiky žiadosť o technickú spoluprácu,“ uvádza sa v štvrtkovom vyhlásení organizácie.

Experti OPCW už podľa vyhlásenia odobrali vzorky z tela Alexeja Navaľného. Budú sa analyzovať v laboratóriách, ktoré tým poverí táto organizácia so sídlom v holandskom Haagu. S výsledkami testov bude oboznámená aj nemecká strana.

Navaľnyj je hospitalizovaný v renomovanej berlínskej nemocnici Charité, kam ho v auguste letecky previezli z Ruska. Po prebudení z umelého spánku a odpojení z pľúcnej ventilácie už dokáže vstať z postele a krátko sa pohybovať aj mimo nej.

Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Nemecká vláda v pondelok oznámila, že jej zistenia potvrdili aj špecializované laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku.

Novičok bol použitý aj v roku 2018 pri otrave ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury, čo potvrdili aj testy OPCW.

Kremeľ je ochotný spolupracovať s Nemeckom na vyšetrovaní Navaľného prípadu. Podľa neho však neexistujú dôkazy, že by bol Navaľnyj skutočne otrávený. Naznačuje pritom rôzne alternatívne vysvetlenia Navaľného zdravotného stavu vrátane poruchy metabolizmu či predávkovania sa drogami.

Moskva dôrazne odmieta akúkoľvek zodpovednosť za Navaľného stav a obvinenia, že sa podieľala na pokuse o vraždu tohto prominentného kritika Kremľa. Nemecko a ďalšie západné krajiny požadujú od Ruska, aby pomohlo celú záležitosť objasniť.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Organizácia pre zákaz chemických zbraní #Alexej Navaľnyj