Polícia v Rumunsku našla ukradnuté vzácne knihy od Galilea či Newtona

Rumunská polícia v stredu objavila množstvo cenných kníh vrátane prvých vydaní diel Galilea Galileiho a Isaaca Newtona, ktoré v januári 2017 ukradli zo skladu v Londýne. Oznámila to v piatok polícia a úrad EÚ pre justičnú spoluprácu (Eurojust), píšu agentúry AP a AFP.

18.09.2020 15:30
Knihy Foto:
Na nedatovanej snímke pohľad na objavené cenné knihy pod domom na rumunskom vidieku v župe Neamt.
debata

„Tieto knihy sú mimoriadne cenné, ale čo je dôležitejšie, sú nenahraditeľné a majú veľký význam pre svetové kultúrne dedičstvo,“ uviedol Andy Durham z Metropolitnej polície. Nájdené knihy majú hodnotu viac ako 2,5 milióna libier.

Skrýšu s približne dvoma stovkami vzácnych kníh polícia objavila na tajnom mieste pod domom v rumunskej župe Neamt.

Knihy ukradli počas sofistikovanej lúpeže zo skladu v západnom Londýne. Zlodeji vyrezali na streche otvory a zlanili sa dovnútra, aby sa vyhli detektorom pohybu. Knihy následne naložili do vriec, s ktorými vyšplhali späť na strechu a unikli.

V rámci spoločného vyšetrovania polície v Londýne, Rumunsku a Taliansku podporovaného Europolom a Eurojustom identifikovali vyšetrovatelia 11 podobných krádeží po celej Británii, počas ktorých bol odcudzený majetok v hodnote približne dva milióny libier.

Podľa Metropolitnej polície je za krádeže zodpovedná rumunská zločinecká skupina. Vyšetrovanie viedlo v júni 2019 k sérii razií a k zadržaniu 13 podozrivých osôb, ktoré boli v Spojenom kráľovstve obvinené z účasti na vlámaní. Podľa polície sa 12 podozrivých priznalo a ešte v septembri ich odsúdia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #knihy #Galileo Galilei #Issac Newton