Irán chce dolapiť každého, kto má niečo spoločné so smrťou generála Solejmáního

Veliteľ iránskych revolučných gárd Hosejn Salámí v sobotu pohrozil, že jeho polovojenské oddiely pôjdu po každom, kto hral nejakú úlohu pri zabití generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul v januári pri útoku americkým dronom. Píše o tom agentúra AFP.

19.09.2020 14:45
debata (13)

„Pán Trump! Naša pomsta za mučenícku smrť nášho veľkého generála je myslená vážne, jednoznačne a skutočne,“ citovala Salámího webová stránka revolučných gárd.

Americký prezident Donald Trump v pondelok tento týždeň totiž pohrozil, že reakcia Spojených štátov na akýkoľvek útok zo strany Iránu za Solejmáního smrť bude „1000-krát“ silnejšia.

„Podľa medializovaných správ Irán pravdepodobne plánuje atentát alebo iný útok na USA ako odplatu za zabitie vodcu teroristov Solejmáního,“ napísal Trump na Twitteri.

„Akýkoľvek útok Iránu v akejkoľvek podobe na USA narazí na útok tisícnásobnej intenzity,“ zdôraznil.

Spojené štáty a Irán sa po útoku amerického dronu v Iraku z 3. januára dostali na pokraj vojny. Okrem samotného Solejmáního boli pri ňom usmrtení aj iracký zástupca veliteľa Iránom podporovaných Ľudových mobilizačných síl abú Mahdí Muhandis a päť ďalších ľudí.

Irán na zabitie Kásema Solejmáního – veliteľa jednotiek Kuds patriacich k revolučným gardám – reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.

Irán takisto vydal zatykač na prezidenta Trumpa, ktorý útok na generála nariadil, ako aj na ďalších 35 ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Kásem Solejmání